Τι είναι το R3; Πως οι Αμερικάνοι προσελκύουν καινούργιους κυνηγούς

Η συμμετοχή στο κυνήγι και το ψάρεμα μειώνεται γενικά στις Η.Π.Α από τη δεκαετία του 1980. 
Για αυτό υπήρξε παλαιότερα μια προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η τάση στην κοινότητα κυνηγιού που σήμερα ξαναζωντανεύει στις Η.Π.Α. Το ονομάζουν κίνημα R3
Το R3 βγαίνει από τις λέξεις: Recruitment, Retention, and Reactivation που σημαίνουν πρόσληψη , διατήρηση και επανενεργοποίηση.

Με το R3 οι κυνηγοί της Αμερικής, επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέους κυνηγούς & ψαράδες ή να αυξήσουν τη συμμετοχή των υπαρχόντων κυνηγών, ψαράδων και σκοπευτών ή να ξανατραβήξουν στο κυνήγι άτομα που το παράτησαν για διάφορους λόγους. 
Για να το πετύχει αυτό, η κοινότητα κυνηγών και ψαράδων ανέπτυξε το Μοντέλο Υιοθεσίας Υπαίθριας Ψυχαγωγίας όπου περιγράφεται τη διαδικασία της συμμετοχής σε υπαίθριους χώρους αναψυχής. 
Οι δραστηριότητες πρόσληψης δημιουργούν ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα, καθώς και την ευκαιρία σε μη κυνηγούς να το δοκιμάσουν. 
Οι εκπαιδευτές τους μαθαίνουν να κυνηγούν και να ψαρεύουν και παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να χτίσουν τις δεξιότητές τους, έως ότου μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα. Επίσης αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τους παλιούς  κυνηγούς να γίνουν ενεργοί.

Αυτή η ευρεία εθνική προσπάθεια κερδίζει . 
Εκεί βέβαια οι κρατικές υπηρεσίες και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί όπως NWTF, Ducks Unlimited, Delta Waterfowl κ.λπ. αναζητούν νέους τρόπους για να επεκτείνουν την πρόσβαση στο κυνήγι και την αλιεία και έτσι παρέχουν υποστήριξή. 

Στην αμερική βέβαια υπάρχουν αφοσιωμένοι άνθρωποι στους συλλόγους που εργάζονται για να αυξήσουν τη συμμετοχή σε αυτό που όλοι αγαπάμε, προκειμένου να το διατηρήσουν για τις μελλοντικές γενιές. Εμείς;

Αντιγράφω εδώ την περιγραφή της δράσης από την ιστοσελίδα τους. Μακάρι να δούμε κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Τα ποσοστά συμμετοχής σε πολλές υπαίθριες δραστηριότητες αλλάζουν. Οι δημογραφικές αλλαγές, τα ανταγωνιστικά χόμπι και τα ενδιαφέροντα, και οι μετατοπίσεις στη δημοφιλή αμερικανική κουλτούρα έχουν συμβάλει στη μείωση των ποσοστών συμμετοχής πολλών υπαίθριων χόμπι. Επί του παρόντος, οι πρωταθλητές της υπαίθριας κοινότητας αναψυχής εστιάζουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν στρατηγικά τη συμμετοχή στο κυνήγι, στο ψάρεμα και στα σπορ σκοποβολής μέσω ενός εθνικού κινήματος που αναφέρεται ως «R3». Το R3 (πρόσληψη, διατήρηση και επανενεργοποίηση) περιγράφει τα πάντα, από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα έως ολόκληρο το στρατηγικό όραμα ενός οργανισμού για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι στόχοι των προσπαθειών R3 είναι απλοί και διπλοί:

1) Δημιουργία νέων συμμετεχόντων σε μια υπαίθρια δραστηριότητα
2) Αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των τρέχοντων υπαίθριων συμμετεχόντων

Οι αληθινές προσπάθειες R3 επικεντρώνονται στις ανάγκες των ατόμων και στη διαδικασία που απαιτείται για να διασφαλιστεί η υιοθέτηση και η συνεχής συμμετοχή τους σε μια νέα υπαίθρια δραστηριότητα. Αυτή η διαδικασία υιοθέτησης για εξωτερικούς χώρους αναφέρεται ως Μοντέλο Υιοθεσίας Υπαίθριας Αναψυχής (ORAM) και βασίζεται σε περισσότερα από πενήντα χρόνια έρευνας που τεκμηριώνουν γιατί και πώς ορισμένες δραστηριότητες ή ιδέες υιοθετούνται από ανθρώπους και πολιτισμούς.

Το ORAM απεικονίζει, με γραμμικό τρόπο, τα βήματα που περνά ένα άτομο καθώς μαθαίνει, προσπαθεί και στη συνέχεια υιοθετεί μια νέα δραστηριότητα ή συμπεριφορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ πρόσληψης, διατήρησης και επανενεργοποίησης. Κατανοώντας το ORAM και τις διαδικασίες που είναι κρίσιμες για την υιοθέτηση μιας δραστηριότητας από ένα άτομο, οι διαχειριστές και οι οργανισμοί του προγράμματος R3 μπορούν να δημιουργήσουν στρατηγικές που εμπλέκουν αποτελεσματικά τα άτομα στην υπαίθρια αναψυχή και αυξάνουν την εμβέλεια και τον αντίκτυπο των προσπαθειών τους για το R3. Για να μάθετε περισσότερα για τα ORAM και R3, εγγραφείτε στην επαγγελματική κοινότητα R3 στη διεύθυνση www.nationalR3plan.com.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για να μάθετε περισσότερα:


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/2/21, 3:16 μ.μ.

    Εδω μόνο για πανηγύρι τις απόκριες κάνουμε, αντε και καμια σπορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/2/21, 10:50 μ.μ.

    Ωραίο ακούγεται στα λογια. Στην πραξη δεν νομιζω να πετυχειβουτε στην Αμερικη. Καλα για εμας ειναι ουτοπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή