Κυνήγι Αγριόχοιρου Όλο Το Χρόνο και εμπορευματοποίηση του



Με νόμο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ψηφίσθηκε από τη Βουλή, επιτρέπεται το κυνήγι του αγριογούρουνου όλο το χρόνο, για λόγους δημόσιου συμφέροντος. 

Ψηφίσθηκε την Δευτέρα από την ολομέλεια της Βουλής, επέκταση του κυνηγίου του αγριόχοιρου όλο το χρόνο. Η συγκεκριμένη τροπολογία έγινε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γίνεται για λόγους επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και προστασίας της υγείας των ζώων. 
Με το συγκεκριμένο μέτρο, δίνεται η ευκαιρία σταδιακής μείωσης των πληθυσμών του αγριογούρουνου, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες πιθανότητες μετάδοσης της Πανώλης.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της Α.Π.Χ., κρίνεται αναγκαία η σταδιακή μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Έτσι μετά από σχετική ανακοίνωση θα επιτρέπεται τοπικά όταν και αν απαιτείται το κυνήγι αγριόχοιρου όλο το χρόνο.

Με το νέο νόμο προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων. 

Παράλληλα ο νέος νόμος προβλέπει πως  το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται για τους παραπάνω σκοπούς, θα μπορεί να πωληθεί κάτω από προϋποθέσεις.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου να γίνει σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων. Έτσι για πρώτη φορά νομιμοποιείται το εμπόριο κρέατος θηραμάτων, γεγονός που κατά τη γνώμη μου θα βλάψει το κυνήγι, γενικά...


Διαβάστε την αναφορά στο άρθρο που είχε αναρτηθεί κατά τη διαβούλευση:


Άρθρο 15 Θήρα αγριόχοιρων – εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων
1. Προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969 (Α΄ 7) ως εξής:
«8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού είναι δυνατόν να επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά την διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται αυτή για λόγους δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων, καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες.».

2. Προστίθεται παρ. 10 στο άρθρο 57 του ν. 998/1979 (Α’ 289) ως εξής:
«10. Επιτρέπεται η επέμβαση σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων, καθώς και των συνοδών αυτών έργων. Δικαιούχος της ανωτέρω επέμβασης είναι ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή της περιφέρειας ή ο οικείος Ο.Τ.Α., οι κατά χωρική αρμοδιότητα αντιστοίχως συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυνηγετικές ομοσπονδίες και κυνηγετικοί σύλλογοι, , κατόπιν εκδόσεως έγκρισης επέμβασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979, με την επιφύλαξη της παρ. 4 της ανωτέρω διάταξης και με τις υποχρεώσεις που θέτει η παρ. 8 της ιδίας διάταξης».

Ο νόμος βρίσκετε ήδη στο δρόμο για το Εθνικό τυπογραφείο, και αναμένετε να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές όπου ο πληθυσμός του αγριόχοιρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, αλλά και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τυχόν παρουσίαση κρουσμάτων Αφρικανικής Πανώλης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/7/20, 9:35 π.μ.

    Και γιατι θα βλαψει το κυνηγι; Κακο ειναι να βγαλουμε καποια απο τα εξοδα μας; Καθε χρονο η αδεια ακρυβαινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/7/20, 8:09 π.μ.

    h xara twn sakoylakidwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή