Η λαθροθηρία... στη Ζάκυνθο

Κατά μήκος του δασικού δρόμου που ενώνει την παραλία του Μαραθία με το χωριό Κερί στη Ζάκυνθο, οι ήχοι της άνοιξης διαταράσσονται μόνο από τους πυροβολισμούς που ακούγονται κατά καιρούς.

Ήταν 17 Απριλίου 2024 την περίοδος του περάσματος των μεταναστευτικών πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του τρυγονιού. όμως παρά την απαγόρευση του ανοιξιάτικου κυνηγιού τρυγονιών από το 1983 και την αναγνώριση του είδους ως απειλούμενου από το 2019 από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η λαθροθηρία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στο νησί, δυσφημίζοντας και τους κυνηγούς στα μάτια όσων δεν ασχολούνται με το θέμα και στο μυαλό τους συγχέεται το κυνήγι με την λαθροθηρία!

Για αυτό στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των νόμιμων κυνηγών και των λαθροκυνηγών. Οι νόμιμοι κυνηγοί σέβονται τις περιόδους κυνηγιού, αγαπούν το θήραμα και ακολουθούν τους νόμους που προστατεύουν τα είδη, ενώ οι λαθροκυνηγοί παραβιάζουν αυτούς τους νόμους, καταστρέφοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα για όλους τους κυνηγούς.

Έρευνα του Solomon στη Ζάκυνθο εντόπισε ότι η δραστηριότητα των λαθροκυνηγών είναι έντονη σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Κερί και ο Βασιλικός. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη καρτεριών «πόστων» λαθροθηρίας και ακούγονταν αρκετοί πυροβολισμοί καθημερινά. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τους νόμους και αποτελεί απειλή για τον πληθυσμό του τρυγονιού και ως αποτέλεσμα και του νόμιμου κυνηγιού του το φθινόπωρο.

Λαθροθήρας εν δράση

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, περισσότερα από ενάμισι εκατ. τρυγόνια υπολογίζεται πως περνούν από την Ελλάδα στο ταξίδι τους από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής προς την Ευρώπη, μέσω του ανατολικοκεντρικού μεταναστευτικού διαδρόμου.

Αφού διασχίσουν την Σαχάρα, τα τρυγόνια πρέπει να πετάξουν πάνω από τη Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα τεράστιο και απαιτητικό ταξίδι. Τα καταπράσινα νησιά του Ιονίου, μεταξύ των οποίων και η Ζάκυνθος, είναι η πρώτη στεριά που συναντούν.

 Η υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και η έλλειψη πόρων αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Παρά τις προσπάθειες και τις δηλώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για ενίσχυση της προστασίας των ειδών, η πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι και το προσωπικό δεν επαρκούν για την αποτελεσματική επιβολή των νόμων.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, τοποθετήθηκαν ηχοκαταγραφικοί αισθητήρες κοντά σε περάσματα όπου θεωρούνταν πως αναπτύσσεται παράνομη δραστηριότητα. Η ανάλυση έδειξε ότι κατά τις περιόδους απαγόρευσης των ετών 2019-2022 υπήρξαν τουλάχιστον 84.166 πυροβολισμοί μόνο στο Κερί και τον Βασιλικό.
Ενώ το 2021 και μόνο, υπολογίζεται ότι 57.095 πουλιά πυροβολήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων νήσων ως αποτέλεσμα της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας — με κύριο στόχο το τρυγόνι.
*Να σημειώσουμε βέβαια πως η Ορνιθολογική Εταιρεία είναι γνωστή πολέμιος του κυνηγίου και για αυτό διατηρούμε τις αμφιβολίες μας για την ορθότητα της έρευνας!

 

Το 2023, ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς έδωσε εντολή για λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της εαρινής λαθροθηρίας στα Ιόνια Νησιά. «Η λαθροθηρία είναι ο χειρότερος εχθρός της ορνιθοπανίδας αλλά και των ίδιων των κυνηγών. Δίνουμε βάρος στην πρόληψη δημιουργώντας μια ισχυρή ασπίδα για τα είδη που απειλούνται από όσους παραβαίνουν τους νόμους», είχε δηλώσει ο υφυπουργός.

Οι πραγματικοί κυνηγοί αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης της φύσης και της προστασίας των απειλούμενων ειδών. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και σύσσωμη η κοινότητά μας καταδικάζει τη λαθροθηρία και προωθεί την οικολογική διάσταση του κυνηγιού.
Ωστόσο, λίγοι παραβάτες καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα για όλους τους κυνηγούς και δίνουν τροφή στους αντι-κυνηγούς για λάσπη εναντίον μας.

Η ενίσχυση της επιτήρησης και η αύξηση των προστίμων για τους λαθροκυνηγούς θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της λαθροθηρίας.

Καρτέρια-πόστα λαθροθηρίας

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές κοινότητες και τις κυνηγετικές οργανώσεις για να διασφαλίσουν την προστασία των απειλούμενων ειδών και τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από το https://wearesolomon.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια