Πέρυσι κάηκε το δάσος, φέτος φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια όσα λόγια δεν μπορούν... Οι παρακάτω εικόνες δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτή τη φράση, προκαλώντας θλίψη σε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη, όπως συνέβη και με τον αναγνώστη της «Ζούγκλας» που αποφάσισε να τις δημοσιοποιήσει.

Η περιοχή που θα δείτε βρίσκεται στα σύνορα της Αττικοβοιωτίας κάτω από τα Δερβενοχώρια, στο χωριό Πράσινο, και εκτείνεται μέχρι τον οικισμό Πουρνάρι. 

Αποτελεί συνέχεια της οροσειράς της Πάρνηθας και φθάνει μέχρι τον Κιθαιρώνα. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, υπήρχε εκεί ένα παρθένο δάσος, καταπράσινο, κυρίως με πεύκα και έλατα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

Οι φωτογραφίες που παρατίθενται, τραβήχτηκαν λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά, από τον Μάνο Δ., τα πλήρη στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «Ζούγκλας». 

Ο Μάνος είναι συχνός επισκέπτης της περιοχής και λάτρης του δάσους και της φύσης.







Όπως καταγγέλλει ο Μάνος, πριν ξεσπάσουν οι φωτιές, βρίσκονταν στην περιοχή σκαπτικά μηχανήματα βαρέως τύπου, που άνοιγαν δρόμους σε απάτητα σημεία, ακόμη και μια ημέρα πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.


«Το πλέον περίεργο είναι ότι την επόμενη μέρα από εκείνη που ξέσπασε η πυρκαγιά δεν υπήρχε το παραμικρό μηχάνημα, σε όλο αυτό το μήκος της διαδρομής που γίνονταν τα συγκεκριμένα έργα. Είχαν εξαφανιστεί όλα, ως δια μαγείας…», υποστηρίζει ο Μάνος.

Ένα μήνα μετά, τα μηχανήματα βαρέως τύπου δούλευαν ξανά στην περιοχή από το χάραμα έως το βράδυ, με τα τρυπάνια να ακούγονται συνεχώς. «Οι εργαζόμενοι έβαζαν και δυναμίτες προκειμένου να ανοίξουν βάσεις όπου υπήρχαν βράχια, για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες», λέει ο Μάνος.

«Σε τυχαία συνάντηση με αξιωματικό της πυροσβεστικής κοντά στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές, του ανέφερα όσα είχα δει και εκείνος κούνησε το κεφάλι του και μου είπε ότι δεν το επιτρέπει η θέση του να μιλήσει επίσημα. Ωστόσο μου ανέφερε ότι γνωρίζει πως πρόκειται να μπούνε εκεί 15 ή 17 ανεμογεννήτριες, πράγμα που δυστυχώς τον έβγαλε αληθινό, σχεδόν ένα χρόνο μετά. Είδα μάλιστα και τις τσιμεντένιες βάσεις, που έγραφαν πάνω με κόκκινη μπογιά Α1, Α2, Α3, ως και Α17», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Μάνος.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις αρχές του φετινού Μαΐου, και απεικονίζουν το καμένο πλέον δάσος, τον δρόμο που έχει ανοιχτεί, αλλά και τις ανεμογεννήτριες που «φύτρωσαν» ανάμεσα στα καμένα.




Ο καταγγέλλων ενημέρωσε την zougla.gr, το βράδυ της Τρίτης (14/5), ότι τα views στο ανωτέρω βίντεο έχουν ξεπεράσει πλέον τις 800.000, δείχνοντας την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που φαίνεται κι από τα σχόλια που του γράφουν. 

«Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει η προσωπική δημοσιότητα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει. 

Το δάσος είναι ζωή, είναι το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Δυστυχώς το κακό στην περιοχή ολοκληρώθηκε με αυτή την πυρκαγιά που ήταν η τρίτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια. Είχε προηγηθεί η πυρκαγιά του 2009 στον Κιθαιρώνα που κατέληξε στα ραντάρ της περιοχής, έχοντας κάψει ένα ολόκληρο δάσος γεμάτο πεύκα και έλατα. Εκεί πλέον υπάρχουν ανεμογεννήτριες στην πίσω πλευρά του Κιθαιρώνα. 

Η δεύτερη καταστροφική φωτιά μπήκε το 2016 στα Δερβενοχώρια στην περιοχή Στεφάνι, καίγοντας επίσης παρθένο δάσος. Και το κακό ολοκληρώθηκε πέρσι το καλοκαίρι…», κατέληξε με πόνο ψυχής ο Μάνος.


Τα παραπάνω βίντεο – ντοκουμέντα είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες, Βushcrast manos greece Facebook και Bushcrast manos freediving.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια