Βαλτική: Ανακαλύφθηκε τείχος 11.000 ετών – Ερευνητές εικάζουν ότι χρησίμευε ως διάδρομος για το κυνήγι


Το τείχος έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο (971 μέτρα) και ύψος κάτω του ενός μέτρου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Guardian", το τείχος ίσως επέβαλλε στα ζώα τη διέλευση από τη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντάς τα και καθιστώντας τα εύκολο θήραμα για τους κυνηγούς που είχαν στήσει παγίδες με ακόντια ή τόξα και βέλη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences", στα ιζήματα του βυθού πιθανώς κρύβεται ένα δεύτερο τείχος παράλληλο με το "Blinkerwall".

«Όταν τα κυνηγούσαν, τα ζώα ακολουθούσαν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούσαν να πηδήξουν από πάνω τους», δήλωσε ο Γιάκομπ Γκέερσεν του Ινστιτούτου «Leibniz» για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας, που έχει την έδρα του στο λιμάνι του Βαρνεμιούντε της Γερμανίας. 
 «Στόχος ήταν να προκαλέσουν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα με ένα δεύτερο τείχος ή την ακτή της λίμνης», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Εάν το τείχος πράγματι λειτουργούσε ως κυνηγετικός διάδρομος, πιθανόν να κατασκευάστηκε πριν από περισσότερο από δέκα χιλιετίες και να καλύφθηκε από τα νερά της Βαλτικής με την αύξηση της στάθμης της πριν περίπου 8.500 χρόνια.

Οι ερευνητές τοποθετούν το μέγεθος του "Blinkerwall" στην εμβέλεια των παλαιότερων γνωστών δειγμάτων κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο και ίσως το καθιστούν την παλαιότερη ανθρωπογενή μεγαλοκατασκευή στην Ευρώπη.

Στο επόμενο στάδιο της έρευνας, οι ειδικοί θα ερευνήσουν οστά ζώων και ανθρώπινα εργαλεία, όπως βέλη που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι, πιθανόν να έχουν θαφτεί στα ιζήματα που περιβάλλουν το τείχος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια