Τα 5 έντομα που σύντομα θα προωθηθούν ως νέα τρόφιμα

Ήδη καταναλώνουμε ένα! Για το... καλό μας και για την «κλιματική αλλαγή»!

Η ΕΕ ενέκρινε πέντε έντομα για βρώση για χάρη της κλιματικής αλλαγής και δήθεν για το «καλό» των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά λίγοι ξέρουν πως ήδη καταναλώνουν ένα έντομο χωρίς να το γνωρίζουν. Το κόκκινο χρώμα που συναντάται στα αλλαντικά, τα αναψυκτικά, τα red velvet cakes, τα παιδικά ζελεδάκια και σε άλλα τρόφιμα, προέρχεται από μία ουσία που ονομάζεται καρμίνη ή αλλιώς Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ (E120).
Η λέξη cochineal προέρχεται από τη λατινική λέξη “coccinus” που σημαίνει “κόκκινο χρώμα”. Το καρμινικό οξύ είναι μια χημική ουσία με κόκκινη απόχρωση, που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους, του είδους Cochineal Dactylopius coccus Casta.
Το Cochineal, Dactylopius coccus, είναι ένα έντομο μικρού μεγέθους, που ζει στους κάκτους nopal του γένους Opuntia, πιο γνωστή σε εμάς ως φραγκοσυκιά.

Το κόκκινο χρώμα στα παιδικά ζελεδάκια περιέχει καρμίνη που παράγεται από τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους

Είναι καταχωρημένο ως πρόσθετο στη βάση δεδομένων της EFSA με την αρίθμηση Ε120 που αντιστοιχεί σε εκχύλισμα κοχίνης, καρμινικού οξέος και καρμίνης.

Μάλιστα για να πλασάρουν την εντομοφαγία με τέτοιο τρόπο ώστε να παρακάμψουν το αίσθημα «αηδίας» που νιώθουν οι καταναλωτές στο άκουσμα της διατροφής με έντομα, έχει ήδη προβλεφθεί από τις εταιρίες marketing και γι’ αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσουν, αρχικά, σε μορφή σκόνης. Γιατί σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα… πέντε έντομα που θα μπουν στα πιάτα των καταναλωτών είτε τους αρέσει είτε όχι. Υποτίθεται πως η εντομοφαγία θα περιορίσει την κατανάλωση κρέατος και άρα θα περιοριστεί η παραγωγή διοξείδιο του άνθρακα. 

 Ποια είναι τα πέντε έντομα που έχουν εγκριθεί και με… περίσσεια χαρά θα αρχίσουν να καταναλώνουν οι… λαϊκές μάζες;

Έντομο yellow mealworm

Ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκουλήκι (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus) είναι οι τρεις τύποι εντόμων που έχουν εγκριθεί ως «νέα τρόφιμα» στην αγορά της ΕΕ.

 

Έντομο house cricket 

Στις αρχές του Ιανουαρίου 2023, ενέκρινε τη διάθεση του τέταρτου εντόμου ως τροφή, το μικρότερο αλευροσκουλήκι ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), τη μερική διάθεση του πέμπτου εντόμου, οικιακού γρύλου (acheta domesticus) μόνο σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις!

 

Ακρίδα migratory locus

Στην ίδια ανακοίνωση, έδωσε το «πράσινο φως για» την πώληση της νέας τροφής από οικιακό γρύλο σε αποξηραμένη, σκόνη, πάστα ή κατεψυγμένη μορφή. Η τροφή αυτή προορίζεται για διάθεση στην αγορά ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής για τον γενικό πληθυσμό.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια