Ισπανία: Απέκλεισε τους κυνηγετικούς σκύλους από ν/σ για τα δικαιώματα των ζώων


Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας πέρασε την Πέμπτη νέο νόμο για τα δικαιώματα των ζώων, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αποκλείει τους κυνηγετικούς σκύλους και άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στις αγροτικές δραστηριότητες.

Ο νόμος θα αναθεωρήσει τη μεταχείριση των εξημερωμένων και άγριων ζώων σε αιχμαλωσία, θα απαγορεύσει την πώληση κατοικίδιων ζώων από καταστήματα, θα επιβάλει ποινές φυλάκισης σε όσους κακοποιούν ζώα και θα μετατρέψει τους ζωολογικούς κήπους σε κέντρα αποκατάστασης άγριας ζωής.

Σε μία στροφή 180 μοιρών την τελευταία στιγμή, το μικρότερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού Unidas Podemos, το οποίο είχε υποστηρίξει την ένταξη των κυνηγετικών σκύλων στο νομοσχέδιο, υποστήριξε τον νόμο για να περάσει και ζήτησε συγχώρεση από όσους αγωνίζονται να προστατεύσουν τα κυνηγετικά σκυλιά.

«Το να αφήνεις τα κυνηγετικά σκυλιά εκτός αυτού του νόμου σημαίνει να αφήνεις τους κακοποιούς ατιμώρητους», είπε στους νομοθέτες η Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ione Belarra, του Unidas Podemos, προσθέτοντας: «Φτάσαμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε με τη δύναμη που έχουμε».

Μια έντονη συζήτηση μαίνεται εδώ και εβδομάδες εντός του ισπανικού αριστερού συνασπισμού, αφού οι κύριοι κυβερνώντες Σοσιαλιστές υπαναχώρησαν τον Δεκέμβριο σχετικά με τη ρύθμιση των κυνηγετικών σκύλων, φοβούμενοι ότι το θέμα θα μπορούσε να ωθήσει τους ψηφοφόρους της υπαίθρου προς τα δεξιά κόμματα σε γενικές εκλογές φέτος.

Η κυνηγετική βιομηχανία στην Ισπανία ανέρχεται σε περίπου €5 δισ. τον χρόνο και έχει ένα ισχυρό λόμπι.

Η Βασιλική Ομοσπονδία Ισπανικού Κυνηγιού, η οποία αντιπροσωπεύει 337.000 κυνηγούς, ισχυρίζεται ότι κάποια άρθρα της νομοθεσίας, που στοχεύουν στη μείωση των εγκαταλελειμμένων ζώων, στην πράξη οδηγούν στην εξαφάνιση του κυνηγιού με σκύλους.

Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ως «ιστορική πρόοδο» και υποστήριξαν ότι θα προστατεύσει όλα τα ζώα από την κακομεταχείριση και την εγκατάλειψη, παρόλο που δεν απευθύνεται συγκεκριμένα στους κυνηγετικούς σκύλους.

Σχεδόν 167.000 σκύλοι εγκαταλήφθηκαν στην Ισπανία το 2021, πολλοί μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου, σύμφωνα με το Affinity Foundation, με έδρα τη Βαρκελώνη.

Ομάδες διάσωσης σκυλιών λένε ότι ο νόμος ήταν σημαντικός για να αποτρέψει ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τα σκυλιά που δεν είναι κατάλληλα πια για κυνήγι.

Μερικές φιλοζωικές οργανώσεις συντονίζουν υιοθεσίες εγκαταλελειμμένων σκύλων στο εξωτερικό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια