Η ΚΟΜΑΘ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΣΕ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ


 - Στις 11 Ιανουαρίου ενημερώθηκε ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Σιδηροκάστρου και ο τοπικός Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ, για την ύπαρξη νεκρού αγριόχοιρου στην ευρύτερη περιοχή Πετριτσίου Σερρών. 

- Στις 12 Ιανουαρίου την περιοχή επισκέφτηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ και αφού εντόπισε τον νεκρό αγριόχοιρο ενημερώθηκε ο Δ/ντής Κτηνιατρικής Σερρών και έλαβε δείγματα ιστών οργάνων του νεκρού ζώου, τα οποία εστάλησαν άμεσα για εξέταση και διερεύνηση της αιτίας θανάτου. 

- Στις 20 Ιανουαρίου ενημερώθηκε η ΚΟΜΑΘ ότι πιστοποιήθηκε ως αιτία θανάτου του αγριόχοιρου η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων 

- Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι ιογενής νόσος που προσβάλει τους αγριόχοιρους και τους χοίρους χωρίς να προσβάλει τον άνθρωπο. 

- Άμεσα, μετά την ενημέρωση της ΚΟΜΑΘ, κινητοποιήθηκαν οι Πρόεδροι των γειτονικών Κυνηγετικών Συλλόγων, ο Επιστημονικός Συνεργάτης και Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ και σύστησαν συνεργεία, με τη βοήθεια κυνηγών, τα οποία ερεύνησαν συστηματικά την εν λόγω περιοχή. 

- Στις 22 Ιανουαρίου οι έρευνες απέδωσαν και ανακαλύφτηκε ένας ακόμα νεκρός αγριόχοιρος. Άμεσα ενημερώθηκε η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία η οποία θα λάβει δείγματα ιστών οργάνων για την διερεύνηση και πιστοποίηση της αιτίας θανάτου. 

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έγκαιρο εντοπισμό νεκρών αγριόχοιρων και την υλοποίηση δράσεων για τον περιορισμό εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων που απειλεί τις μονάδες εκτρεφόμενων χοίρων και κατ’ επέκταση την τοπική και εθνική οικονομία. 

Ακολουθεί φωτογραφία με το νεαρό νεκρό αγριόχοιρο που βρέθηκε θετικός στην Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια