Το σχέδιο για την ασφάλεια του κυνηγιού που παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση προτείνει διάφορα μέτρα, αλλά διατηρεί το κυνήγι τα Σαββατοκύριακα.
Οι αποφάσεις αναμένονταν με ανυπομονησία από τους περιβαλλοντολόγους και την κυνηγετική κοινότητα. Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατυχημάτων (90 για την περίοδο 2021-2022), η υφυπουργός Οικολογίας Bérangère Couillard ανακοίνωσε 14 προτεινόμενα μέτρα το πρωί της Δευτέρας.
Μεταξύ αυτών, η ποινικοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του κυνηγιού (πάνω από 0,5 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος), η γενίκευση της εκπαίδευσης για όλους τους κυνηγούς και η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τον εντοπισμό των οργανωμένων κυνηγών στην επικράτεια.
Όπως αναφέρει το Politico, το 9% των κυνηγών που εμπλέκονται σε σοβαρά ατυχήματα διαπιστώνεται ότι έχουν κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας.
Παρά τις πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, κόμματα και την κοινή γνώμη- εξαιτίας της αύξησης των ατυχημάτων στο κυνήγι, με θύματα και ανθρώπους που δεν κυνηγούν- η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε αυστηρότερες προτάσεις.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν η απαγόρευση του κυνηγιού για μία ημέρα τα σαββατοκύριακα.
Υπέρ αυτού του μέτρου τάχθηκε σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Ifop, όμως η πρόταση προκάλεσε κατακραυγή από τους κυνηγούς.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι απογοητευμένες που δεν υπάρχει απαγόρευση των Κυριακών, κάτι που η κυβέρνηση είχε αναφέρει εδώ και καιρό.
Για τον Σύνδεσμο για την Προστασία των Πτηνών (LPO), αυτό αποτελεί «απαράδεκτη περιφρόνηση για το 80% των Γάλλων που περιμένουν την κατάπαυση του πυρός», επικαλούμενοι την πρόσφατη έρευνα.
Από την άλλη πλευρά, οι κυνηγοί και η κυβέρνηση βλέπουν σε αυτά τα μέτρα την ευκαιρία να ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια των κυνηγών και των κατοίκων της περιοχής.
«Ο στόχος στον οποίο πιστεύω βαθιά είναι να προχωρήσουμε προς το μηδέν ατυχήματα», εξήγησε η υφυπουργός Οικολογίας σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι μια ενισχυμένη ασφάλεια 7 ημέρες την εβδομάδα που επιδιώκουμε».
Το νέο σχέδιο προβλέπει και εφαρμογή που θα χαρτογραφεί τις περιοχές του κυνηγιού και θα επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τις ώρες και τα σημεία που δεν θα υπάρχουν κυνηγοί στην περιοχή τους.
Η εφαρμογή θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και οι κυνηγοί θα πρέπει να αναφέρουν σε αυτή τυχόν ομαδικές δραστηριότητες.
Ο νόμος θα πρέπει τώρα να κατατεθεί στη Βουλή.
Πληροφορίες από euractiv.gr, lifo.gr και politico.eu
0 Σχόλια