Απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας "Πελοπόννησος"

 Πέμπτη 08 Σεπ 2022

Προς: Εφημερίδα Πελοπόννησος

 

Κύριοι,

Την Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας, αλλά και στην ιστοσελίδα σας, άρθρο του κυρίου Χρήστου Βεργανελάκη με τίτλο «Απαγορέψτε το κυνήγι, πάρτε τους τα όπλα!», το οποίο ουσιαστικά προβάλει τις απόψεις-θέσεις και προτάσεις περί θήρας του κου Κυριάκου Γαλάνη, «ως εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και ως περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας».

Καταρχάς, λυπούμαστε ιδιαίτερα για τον άστοχο χαρακτηρισμό του αρθρογράφου σας περί «παταγώδους πρότασης» της «αιρετικής και επαναστατικής πρότασης» που θα προκαλέσει «πάταγο». Είναι σαφές ότι λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του επιθυμεί να αναδείξει ένα «ιντριγκαδόρικο» θέμα για τους αναγνώστες του, το οποίο όμως αφενός δεν το γνωρίζει όπως θα δείτε στην συνέχεια της επιστολής μας και αφετέρου γνωρίζοντας πρόδηλα ότι υπάρχει αντίλογος, τον απέφυγε, καθώς δεν ζητήθηκε η αντίθετη άποψη και ως εκ τούτου δεν παρουσιάζεται η απάντηση εκ μέρους των ισότιμων και ισόνομων κυνηγών πολιτών, στην εν λόγω δήθεν «παταγώδη πρόταση». Ενδεχομένως δε να τίθεται και θέμα αρχών δεοντολογίας δημοσιογραφικού επαγγέλματος, το οποίο θεωρούμε ότι η εφημερίδα σας θα το ερευνήσει έστω και εκ των υστέρων, διότι θεωρούμε ότι είναι ευθύνη σας στα άρθρα που φιλοξενείτε να αντιμετωπίζετε ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και φυσικά με αίσθημα ευθύνης να διασταυρώνετε τις πληροφορίες που παρατίθενται, ενώ είναι υποχρέωσή σας να προστατεύετε το κύρος και την αξιοπρέπεια των αναγνωστών σας μεταξύ των οποίων είναι και οι κυνηγοί μέλη μας, εκτός και αν αποσκοπείτε σε άλλου τύπου, «ιντριγκαδόρικης» ενημέρωσης.

Πριν αναλύσουμε οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να εστιάσουμε στο πρωταρχικό καίριο (θέλουμε να πιστεύουμε από άγνοια και όχι ηθελημένο) ατόπημα του τρόπου γραφής του αρθρογράφου, ο οποίος πουθενά και σε κανένα σημείο δεν διαχωρίζει τους νομιμόφρονες και υπέρμαχους του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου, κυνηγούς με τους παρανομούντες και τους λαθροθήρες. Οι τελευταίοι είναι πρωτίστως και πρωταρχικά δικοί μας «εχθροί» και αντίπαλοι. Εμείς, οι νομοταγείς κυνηγοί, πληρώνουμε με χρήματα μας, με προσωπικό κόπο και χρόνο μας αλλά και με αίμα δικών μας υπαλλήλων, την συνειδητή επιλογή μας και μόνιμη επιδίωξη μας να πατάξουμε οποιοδήποτε φαινόμενο λαθροθηρίας και παρανομίας και να οδηγήσουμε κάθε λαθροθήρα και κάθε παρανομούντα στις δικαστικές αρχές και αίθουσες.

ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο κ. ΓΑΛΑΝΗΣ, που δηλώνει ότι είναι επικηρυγμένος από τους λαθροθήρες, ΤΟΥ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΑ, και εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είμαστε μαζί του και όχι απέναντι του.

ΟΜΩΣ, ΤΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΘΗΡΩΝ, ΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕ, ούτε επιτρέπουμε σε άλλους να έχουν την συγκεκριμένη τιμή.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα όσα παρατίθενται μέσα από την εφημερίδα σας ως «προτάσεις» για το κυνήγι από τον περιφερειακό σύμβουλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» κο Κυριάκο Γαλάνη, αποσκοπώντας κυρίως να μάθουν οι αναγνώστες σας ποια είναι η πραγματικότητα για το κυνήγι στην χώρα μας, πέρα από ιδεοληψίες και προσωπικές απόψεις, οι οποίες είναι σαφώς σαθρές καθώς στερούνται εμπεριστατωμένης επιχειρηματολογίας, αλλά και για να επισημάνουμε ότι σε αυτή την χώρα πρέπει κάποια στιγμή η ανυπόστατη κριτική, η εσκεμμένη άγνοια και η ετσιθελιστική συκοφαντία να μην δύναται να εκτοξεύονται με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, ιδίως διότι αποτελούν ιδεώδη άλλων, σκοτεινών εποχών και φυσικά όχι δημοκρατικών τέτοιων.

 

Πρόταση 1: «Χρειάζεται ένα αληθινό σοκ στην ελληνική κοινωνία σ’ αυτό το θέμα. Να απαγορευθεί τελείως το κυνήγι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να βγει νέα Νομοθεσία. Αντί να είναι ελεύθεροι οι κυνηγοί στη φύση, να είναι ελεύθερος όλος ο υπόλοιπος κόσμος και αυτοί αυστηρά περιορισμένοι».

 

Η διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Ελλάδα καθορίζεται και ελέγχεται από αυστηρό νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο και ρυθμίζει όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κυνήγι.

Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δεν έχει καταδικαστεί ΠΟΤΕ για θέματα που αφορούν την θήρα.

Η νομοθεσία που αφορά ο κυνήγι στην χώρα μας εντάσσεται στις αυστηρότερες της Ευρώπης και ασκείται από πλήθος περιορισμών, οι οποίοι δεν επιβλήθηκαν με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ισχύουν από πάντα. Συγκεκριμένα:

- Περιορισμένη κυνηγετική περίοδος-

  • Στην χώρα μας ισχύει η μικρότερη σε διάρκεια κυνηγετική περίοδος σε όλη την Ευρώπη.
  • Επιπλέον, το κυνήγι πολλών ειδών, ακόμη και εντός της κυνηγετικής περιόδου, δεν επιτρέπεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
  • Τα περισσότερα θηρεύσιμα είδη θηρεύονται μετά την 15η Σεπτεμβρίου παρότι η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από την 20η Αυγούστου. Στην ουσία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να ασκηθεί η θήρα, παρά μόνο σε συγκεκριμένες και σχετικά περιορισμένες εκτάσεις, που καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο ως ζώνες θήρας τρυγονιών, ορτυκιών, δενδρόβιων και λοιπών περιστεροειδών.
  • Συνεπώς, στην χώρα μας επικρατεί καθεστώς πλήρους απαγόρευσης κυνηγίου για περίπου 6 μήνες τον χρόνο.
  • Το ημερήσιο χρονικό διάστημα κυνηγίου δεν επιτρέπεται όλο το 24ωρο, αλλά περιορίζεται στο διάστημα από μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου έως και μισή ώρα μετά τη δύση σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


-Περιορισμένοι οι χώροι άσκησης θήρας-

Στη χώρα μας ισχύει υπερβολικά μεγάλος αριθμός εδαφικών περιορισμών ακόμη και πέραν των αναγκαίων. Συγκεκριμένα:

  • Απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι σε ένα εκτεταμένο δίκτυο προστασίας συνολικής έκτασης περίπου 25% της Επικράτειας, το οποίο χωροκατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την ελληνική επικράτεια,
  • Απαγορεύεται πλήρως το κυνήγι σε πολύ μεγάλες εκτάσεις - ζώνες στις οποίες περιλαμβάνονται περιοχές εξαιρετικής οικολογικής σημασίας (Εθνικοί Δρυμοί, Αισθητικά Δάση , Καταφύγια Άγριας Ζωής), εξασφαλίζοντας έτσι ένα πλήρες νομικό καθεστώς προστασίας σε ένα μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων βιοτόπων των ενδημικών και μεταναστευτικών θηρεύσιμων ειδών. Επίσης το κυνήγι απαγορεύεται σε ένα τεράστιο δίκτυο περιοχών χαρακτηρισμένων ως καταφυγίων θηραμάτων και τέλος σε 11 Υγροβιότοπους της συνθήκης Ramsar .


Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο κος Γαλάνης με την πρόταση της πλήρης απαγόρευσης του κυνηγίου ουσιαστικά επιδιώκει το αντίθετο της «ελευθερίας» και της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων των ισόνομων και ισότιμων Ελλήνων κυνηγών συμπολιτών του.


Στα ανωτέρω δε οφείλουμε να προσθέσουμε ότι με ετήσια Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τα της κυνηγετικής δραστηριότητας βασιζόμενη στις Οδηγίες της Ε.Ε. και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα βιολογικά δεδομένα ήτοι:

  • τα είδη των οποίων επιτρέπεται το κυνήγι τους
  • τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου κατά είδος
  • τον επιτρεπόμενο χρόνο άσκησης του κυνηγίου
  • τον μέγιστο αριθμό των θηραμάτων κατά είδος και κατά κυνηγό που επιτρέπεται να θηρευθούν ημερησίως
  • τις περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι

Όλα αυτά συμβαίνουν προκειμένου να εξασφαλίζεται η αειφορία του κυνηγίου.

Όλα τα είδη των οποίων επιτρέπεται το κυνήγι, είναι σε αφθονία, έχουν εύρωστους πληθυσμούς και η κατάσταση τους μελετάται συνεχώς. Οι μειωμένοι πληθυσμοί των προστατευόμενων ειδών όπως π.χ. τα αρπακτικά, δεν οφείλονται σε καμιά περίπτωση στο κυνήγι, αλλά σε πολλούς άλλους λόγους όπως η καταστροφή των βιοτόπων και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, γιατί τα είδη αυτά δεν κυνηγιούνται και ούτε κυνηγήθηκαν ποτέ !

 

Πρόταση 2: «Φανταστείτε να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα όπου θα απαγορευτεί το κυνήγι, τι αύξηση θα είχαμε σε τουριστικό επίπεδο, από φυσιολάτρες, παρατηρητές πουλιών και άγριων ζώων. Ας γίνουμε, λοιπόν, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα καταργηθεί το κυνήγι. Και αυτό θα σημάνει έκρηξη του οικοτουρισμού στη χώρα μας. Καταλαβαίνω πως η πρότασή μου ακούγεται για κάποιους ως πολύ αιρετική, αλλά είναι ρεαλιστική. Ας τολμήσει το κράτος να το κάνει. Κέρδος θα έχει».

 

Η οικονομική διάσταση της δραστηριότητας της θήρας με δεδομένο της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας της MRB προκύπτουν τα εξής μεγέθη:

 

  • 7.000 θέσεις εργασίας εργαζομένων στον κυνηγετικό κλάδο
  • 2.000 επιχειρήσεις κυνηγετικών ειδών
  • 180.000.000 € έσοδα δημοσίου από έκδοση αδειών και Φ.Π.Α.
  • 1.000.000.000 € ετήσιος τζίρος κυνηγιού

 

Ο ετήσιος τζίρος κυνηγιού προκύπτει από τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες των κυνηγών για έξοδα κυνηγετικών ειδών, εξοπλισμού, έξοδα μετακινήσεων, εστίασης, διαμονής, κυνηγόσκυλα, κ.λπ. Το ποσόν του 1 δις ετησίως στην πραγματική οικονομία και ο σχετικός πολλαπλασιαστής εισοδήματος συνιστούν τεράστια συμβολή στην δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος που αποτελούν μείζονα οικονομικό στόχο στην σημερινή εποχή.

 

Είναι αλήθεια «ρεαλιστική» η πρότασή σας κε Γαλάνη;;;

Μήπως θα θέλατε να μας πείτε πόσα δαπανούν οι οικοτουρίστες σε όλη την Ευρώπη και αν φτάνουν έστω και το 10% του τζίρου μόνο των ελλήνων κυνηγών;;;

Επιπλέον οι περιοχές στις οποίες ασκείται η θήρα, παρουσιάζουν το ίδιο υψηλό φυσιολατρικό επισκέψιμο ενδιαφέρον, ισάξιο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας στις οποίες δεν ασκείται η θήρα;;; θα μας πείτε τα κέρδη των συγκεκριμένων περιοχών για να τα αντισταθμίσουμε με τις περιοχές που ασκείται το κυνήγι;;;

Η χρονική περίοδος που ασκείται η θήρα (χειμώνας) αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης φυσιολατρών;

Υπάρχει έστω και μία έρευνα, κάποια καταγεγραμμένα στοιχεία, που να αποδεικνύουν την τεράστια ζήτηση και την επισκεψιμότητα περιοχών που επιτρέπετε η θήρα από φυσιολάτρες την χρονική διάρκεια άσκησης του κυνηγίου;

Υπάρχει έστω και μία έρευνα που να αποδεικνύει την «έκρηξη οικοτουρισμού» σε περιοχή που απαγορεύτηκε η θήρα;

Υπάρχει έστω μία οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το κέρδος που επικαλείστε;

 

Και η πρόταση του κου Γαλάνη συμπληρώνεται ως εξής: «Εμείς που φωνάζουμε είμαστε λίγοι και μας λένε και γραφικούς… Και ξέρετε τι παρουσιάζουν ως δήθεν πλεονέκτημα οι κυνηγοί; Ότι και καλά το χειμώνα με την παρουσία τους ζωντανεύουν την ύπαιθρο και αφήνουν λεφτά στην εθνική οικονομία αλλά και στις τοπικές».

 

Κύριε Γαλάνη είναι αλήθεια. ΕΙΣΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ .

Αλλά μιας και το αναφέρατε έχετε ποτέ μετρήσει πόσοι είσαστε;;;

Θέλετε να μας το πείτε;;;

Μόνο που δεν είσαστε γραφικοί … διότι από το κείμενο σας είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν σας απασχολεί τελικά η προστασία του περιβάλλοντος, ούτε είστε οι τελευταίοι μαχόμενοι για αυτό, αλλά η εμπάθεια και ο ρατσισμός εναντίον ημών, των νόμιμων συμπολιτών σας.

Οι αυτοχαρακτηρισμοί σας, που αποσκοπούν στην δημιουργία συμπάθειας του αναγνώστη και αντιπάθειας προς εμάς, δεν είναι δικοί μας, δεν αρμόζουν στο κύρος και το ήθος μας ποτέ δεν λέχτηκαν, ούτε γράφτηκαν από εμάς.

Αν κάνουμε λάθος κύριε Γαλάνη περιμένουμε να μας διαψεύσετε;

 

«Το ξέρω ότι με αυτά που λέω θα γίνω πολύ δυσάρεστος και κακός. Οι κυνηγοί έχουν μεγάλο λόμπι. Και κάνουν και κάτι ακόμα: παρουσιάζουν εγγεγραμμένα μέλη πολλά, π.χ. ο Πατρών μπορεί να παρουσιάζει 2.000 μέλη, τα οποία είναι μόνο στα χαρτιά. Τ’ ακούνε αυτά οι βουλευτές και η εκάστοτε κυβερνήσεις και λένε… πού να τα βάλω μ’ αυτούς; Είναι ολόκληρη κοινωνία».

 

Δεν έχετε μετρήσει σωστά κύριε Γαλάνη οι ενεργοί κυνηγοί των κυνηγετικών οργανώσεων είναι πολλαπλάσιοι από εκείνους που αναφέρετε στην περιοχή μας. Η Ομοσπονδία μας έχει πάνω από 30.000 κυνηγούς. Όλους με ενεργές ετήσιες συνδρομές .

Όμως μια και το αναφέρατε πόσα μέλη εγγεγραμμένα έχετε στην οργάνωσή σας (;) κύριε Γαλάνη;

Πόσα από αυτά είναι ενεργά μέλη σας με ετήσια συνεισφορά στην παράταξή σας (;) οργάνωσή σας (;) σύλλογό σας (;) σωματείο σας (;) ΜΚΟ σας (;) ή όποια άλλη νομική υπόσταση έχετε;

Κύριε Γαλάνη, τα πλασματικά μέλη, «τα οποία είναι μόνο στα χαρτιά» σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν ισχύει για τα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων.

Βεβαίως και είμαστε στην διάθεσή σας να σας γνωρίσουμε τα ενεργά μας μέλη, αλλά σας προτείνουμε ως πολιτικό πρόσωπο να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία.

Πείτε όμως εμείς σε ποια δημόσια υπηρεσία μπορούμε και μας δίνετε το δικαίωμα να αναζητήσουμε τα επίσημα στοιχεία σας; Αναφέρεστε πουθενά ;;;

 

Αναμένουμε λοιπόν να μας διαφωτίσετε με τις επίσημες καταστάσεις των οικολογικών σωματείων και οργανώσεων της χώρας μας καθώς και τους οικονομικούς ελέγχους στους οποίους, από όσα γνωρίζουμε μάλλον δεν έχουν ΠΟΤΕ υποχρεωθεί να πραγματοποιήσουν, ενώ επιδοτούνται ετήσια με κρατικά κονδύλια και επιχορηγήσεις.

Επίσης, περιμένουμε να μας παρουσιάσετε και το αντίστοιχο έργο που έχουν προσφέρει με τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανήσει, τα οποία είναι και χρήματα των κυνηγών συμπολιτών σας, αφού οι κυνηγοί δίνουν στο πράσινο ταμείο.

 

Αλήθεια όμως, εφόσον ασχολείστε και προτείνετε την κατάργηση του κυνηγίου, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι οι άδειες θήρας εκδίδονται από την Δασική Υπηρεσία; ΔΕΝ γνωρίζετε τα ποσά που ετήσια κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο από τις άδειες θήρας για να χρηματοδοτούνται ακόμα και οικολογικές οργανώσεις; ΔΕΝ γνωρίζετε ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις οι οποίες υπόκεινται σε ετήσιο οικονομικό έλεγχο είναι υποχρεωμένες να δαπανούν τα χρήματα των μελών τους για φιλοθηραματικό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο και δράσεις;

Ως πολιτικό πρόσωπο κύριε Γαλάνη το οποίο εκπροσωπεί συμπολίτες του στον δημόσιο βίο, οφείλετε να γνωρίζετε τα ελάχιστα και όσα δεν γνωρίζετε να φροντίζετε να τα μαθαίνετε, διότι εάν λειτουργείτε με παρωπίδες και στα στενά όρια της δικής σας διανόησης, κινδυνεύετε όχι να αναφέρεστε ως «γραφικός» (που το επιλέγετε ως χαρακτηρισμό για να πετύχετε την συμπάθεια) αλλά ως προκατειλημμένος και χειρότερα ως παραπλανητικός της κοινής γνώμης.

 

Για να μην ξαναεπικαλεστείτε άγνοια, με την ευκαιρία που μας δίνετε, θα σας κατατοπίσουμε σχετικά με το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο των κυνηγετικών οργανώσεων, έστω και εν τάχει, το οποίο περιλαμβάνει περιληπτικά τα κάτωθι:

 

  • Δασοπυρόσβεση – πυροφύλαξη, συνδρομή της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας.
  • Αναδασώσεις, καθαρισμοί δασών, καλλιέργεια πηγών.
  • Βελτιώσεις βιοτόπων με δενδροφυτεύσεις, θαμνώδεις φράχτες, καλλιέργειες χέρσων εκτάσεων, εγκαταστάσεις δεξαμενών – ποτίστρες.
  • Εκτροφή και απελευθέρωση θηραμάτων σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί οι σχετικές μελέτες εμπλουτισμού από την δασική υπηρεσία.
  • Εκπόνηση διαχειριστικών μελετών της θηραματοπανίδας με γνώμονα τον διεθνή επιστημονικά αποδεκτό κανόνα της αειφορίας των καρπώσεων.
  • Παρακολούθηση σε ετήσια βάση της μετανάστευσης των αποδημητικών πτηνών σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.
  • Συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες για τον περιορισμό της θήρας όπου και όποτε χρειάστηκε ύστερα από εμπεριστατωμένες προτάσεις μας προκειμένου να ανακάμψει η άγρια πανίδα και οι βιότοποί της.
  • Και τέλος να σας θυμίσουμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή η οποία έχει αναγνωριστεί για το τεράστιο έργο προσφοράς της στην προστασία της άγριας πανίδας αλλά και έχει βραβευθεί πολλάκις για την συνδρομή της στην πολιτική προστασία, της οποίας το κόστος λειτουργίας ξεπερνάει τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και το οποίο καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των κυνηγών μελών μας. Επίσης, να σας γνωρίσουμε ότι η Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες παρεμβαίνουν προληπτικά, αποτρεπτικά αλλά και κατασταλτικά στις παράνομες ενέργειες ιδιωτών , είτε είναι ξυλεύσεις, είτε εκχερσώσεις, είτε αποθέσεις μπαζών, κ.λπ. καθώς εξομοιώνονται όσον αφορά τα καθήκοντά τους με τους δημόσιους δασοφύλακες.

Βέβαια, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή την γνωρίζετε κύριε Γαλάνη καθώς έχετε ζητήσει την συνδρομή της.

Γνωρίζετε όμως κύριε Γαλάνη ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή έχει νεκρούς από την μάχη της κατά της λαθροθηρίας; Πως τολμάτε και ξεχνάτε τέτοιους ήρωες, εμπράκτως υπερασπιστές του περιβάλλοντος ;;;

Σχετικά δε με την αναφορά στο άρθρο ότι είσαστε «επικηρυγμένος από τους λαθροκυνηγούς στο Εθνικό Πάρκο», θέλετε να μας πείσετε ότι το περιφρουρείτε;

 

Κύριε Γαλάνη, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ιδιαίτερα μετά και την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, σε εβδομαδιαία βάση προγραμματίζει υπηρεσιακά σχέδια φύλαξης της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου αποστέλλοντας ομάδες Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων, οι οποίοι ελέγχουν και προστατεύουν την περιοχή. Η παρουσία τους εκεί αποτελεί πραγματική ομπρέλα προστασίας για τα αποδημητικά πουλιά και τον βιότοπο και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει καρπούς και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Δυστυχώς, παράνομα φαινόμενα, λαθροθηρίας από ασυνείδητους τυφεκιοφόρους δεν λείπουν και εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις πρώτοι τα καταδικάζουμε ενώ απώτερος στόχος μας είναι να τα εξαλείψουμε.

Θα πρέπει ωστόσο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το τεράστιο έργο που επιτελούμε ως κυνηγετικές οργανώσεις στην φύση, συνεπικουρεί το έργο της πολιτείας, η οποία φέρει την αποκλειστική υποχρέωση και ευθύνη για την φύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως περιφερειακός σύμβουλος, σας προτρέπουμε να αποταθείτε αρμοδίως για να λάβετε απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα στα οποία εμείς ως κυνηγετικές οργανώσεις ουδέποτε έχουμε λάβει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου υγρότοπου από την πολιτεία, όπως:

  1. Η πολιτεία που θέσπισε το μέτρο της απαγόρευσης της θήρας στην Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου από το έτος 1993, με ποιο τρόπο εξασφάλισε την προστασία της τόσα χρόνια;
  2. Ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα δράσης της στην προστασία του συγκεκριμένου υγρότοπου και των αποδημητικών πουλιών που διαχειμάζουν εκεί;
  3. Ποια είναι τα μέτρα που πήρε η πολιτεία για την αποτροπή της συρρίκνωσης της λιμνοθάλασσας από τις καταπατήσεις;
  4. Ποιος προστατεύει την λιμνοθάλασσα από την παράνομη αλιεία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων από σημειακές πηγές ή άλλους χειμάρρους που εκβάλλουν στην λιμνοθάλασσα;
  5. Όταν και όποτε προκύπτουν μεμονωμένα φαινόμενα λαθροθηρίας στο Κοτύχι και οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες αδυνατούν να είναι παρόντες επειδή εκτελούν υπηρεσία σε άλλες προγραμματισμένες θέσεις στο Νομό , γιατί οι δασοφύλακες ή/και οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής δεν παρεμβαίνουν δυναμικά για να τα περιορίσουν;

 

Όσο για την καραμέλα του «λόμπι των κυνηγών», να σας θυμίσουμε ότι μόλις πριν δύο χρόνια το κυνήγι απαγορεύτηκε κατά την διάρκεια του κορονωϊού, ενώ άλλες «δραστηριότητες», όπως η ορειβασία, η πεζοπορία με τον σκύλο μας, το μοτοκρός… ΟΧΙ..!!!

Μήπως θέλετε να δούμε ποιο είναι το λόμπι των «οικολογικών» και λοιπών «φιλοζωικών» οργανώσεων-επιχειρήσεων;

Μήπως δεν γνωρίζετε τις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από το Πράσινο Ταμείο;

Και όχι μόνο.

Μήπως δεν ξέρετε τις πολιτικές δημόσιες παρεμβάσεις για την «ενίσχυση» των δράσεων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τις περιβαλλοντικές και φιλοζωϊκές ΜΚΟ οι οποίες παρακάμπτουν τον θεσμικό ρόλο της πολιτείας;

Και μάλιστα αυτοανακηρύσσονται ως ειδήμονες στο πεδίο;

Για όλα αυτά δεν έχετε σχόλια ;;;

 

 «Εδώ ο Φάμελος, επί ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε τους κυνηγούς σε διαχειριστές της άγριας σανίδας. Αν είναι δυνατόν… Και η ΝΔ έκανε το ακόμα χειρότερο: επέτρεψε να είσαι κυνηγός, να έχεις καραμπίνα, να έχεις σκύλο που κυνηγάει το θήραμα και να έχεις και γεράκι ή αετό στο χέρι, που θα κυνηγάει το θήραμα από αέρα. Από πού θα γλυτώσει αυτό το έρμο το θήραμα; Είναι τελείως άδικο αυτό… Το κυνήγι πρέπει να διεξάγεται επί ίσοις όροις. Αν είσαι μάγκας, κύριε κυνηγέ, πήγαινε να κυνηγήσεις με τόξο. Οχι με επαναληπτική καραμπίνα εφτάρα…»

 

Μάλλον η «σανίδα» ήταν εκ παραδρομής του λόγου ή τυπογραφικό λάθος κύριε αρθρογράφε; ή κύριε Γαλάνη;

Ας δούμε όμως τι λένε όλοι οι άλλοι ιθύνοντες :

 

«Το κυνήγι δεν αποτελεί πρόβλημα για το περιβάλλον, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος»

Σταύρος Δήμας

Επίτροπος Περιβάλλοντος

 

«Το κυνήγι βοηθάει την προσπάθεια για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας, γι' αυτό η Οδηγία για τα πτηνά αναγνωρίζει τη νομιμότητα της αειφόρου θήρας»

Γιάνεζ Ποτότσνικ

Επίτροπος Περιβάλλοντος

 

Καμία πολιτική κυβέρνηση και κανένα Ελληνικό δημοκρατικό κόμμα δεν εξουσιοδοτείται να λειτουργεί εις βάρος των ελεύθερων Ελλήνων νόμιμων πολιτών που ασκούν νόμιμα τα δικαιώματά τους, εκτός αν αναφέρεστε σε άλλες επικίνδυνες πολιτικές και εποχές του παρελθόντος κύριε Γαλάνη.

Όσον αφορά την ιερακοθηρία, αλλά και την θήρα με κυνηγετικό όπλο γενικότερα, ουσιαστικά διαφαίνεται ότι έχετε άγνοια περί τον τρόπο άσκησής τους καθώς δεν γνωρίζετε ότι ΔΕΝ ασκούνται συνδυαστικά, ενώ θεωρείτε εσφαλμένα ή/και μάλλον εσκεμμένα ότι η θήρα είναι τσουβάλι συλλογής ελιάς… ραβδίζουμε κ ότι έχει πάνω το μαζεύουμε…

Το περί μαγκιάς… το αφήνουμε ασχολίαστο καθώς μάλλον έχει να κάνει με τα βιώματά σας, το δε άσκηση θήρας με τόξο, το οποίο απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να γλυτώσουν τα θηράματα από το τσουβάλι, εμπίπτει σαφώς στην περιορισμένη ευαισθησία σας για τα θηραματικά είδη, για τα οποία προφανώς γνωρίζετε ότι η κάρπωσή τους γίνεται πάντα ελεγχόμενα σε αριθμό και χρόνο, στα πλαίσια της επιστημονικά τεκμηριωμένης αειφορικής τους κάρπωσης.

 

Πρόταση 3: «Η διάθεση κυνηγετικών όπλων είναι ανεξέλεγκτη πολλές φορές, με υποτυπώδεις εξετάσεις και χωρίς κανέναν έλεγχο. Πάει όποιος θέλει και αγοράζει μια καραμπίνα. Δηλώνει την κατοχή της, είτε βγάζοντας άδεια για κυνήγι είτε όχι. Αλλά η καραμπίνα στο σπίτι. Μου λένε φίλοι και γνωστοί …πήρα και μια καραμπίνα για να νιώθω ασφαλής στο σπίτι μου με τόσα που συμβαίνουν».

 

Κύριε Γαλάνη, ο Νόμος 2168/1993 περί «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας στην χώρα μας.

Κάθε ΈΛΛΗΝΑΣ πολίτης έχει δικαίωμα σύμφωνα με τον Νόμο και το σύνταγμα να αποκτήσει όπλο, υπό προϋποθέσεις.

 

Ωστόσο, συμφωνούμε μαζί σας στο ότι ένα όπλο, είτε αυτό είναι πιστόλι, είτε καραμπίνα, δεν συνιστά ασφάλεια στον χώρο μας, ιδίως όταν ο κάτοχός της είναι ανεκπαίδευτος με την χρήση τους.

 

Πρόταση 4: «Δεν είναι δυνατόν όποιος θέλει, γιατί αυτό γίνεται, να πληρώνει έναν ψυχίατρο και ν’ αγοράζει όπλο. Και μετά ξέρετε τι γίνεται; Αγοράζει τ’ όπλο, το δηλώνει στην Αστυνομία, για να έχει νόμιμα άδεια οπλοκατοχής, αλλά δεν πάει να εγγραφεί σε Κυνηγετικό Σύλλογο να βγάλει άδεια κυνηγού. Τότε γιατί το ‘χει; Αν είναι έτσι, να πάρουμε τότε όλοι από μια καραμπίνα σπίτι μας…»

 

Η διαδικασία απόκτησης όπλου όπως προβλέπεται από τον Νόμο περί Όπλων 2168/1993 ορίζει ως προϋπόθεση και το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας από ψυχίατρο.

Κύριε Γαλάνη γνωρίζετε κάποιον επίορκο ψυχίατρο ;;;

Αν ναι, παρακαλούμε όπως τον καταγγείλετε αρμοδίως προκειμένου να διασφαλίσετε την σωματική ακεραιότητα όλων των συμπολιτών μας.

Πάψτε να «ρίχνετε λάσπη στον ανεμιστήρα».

Συμφωνούμε όμως μαζί σας και διευκρινίζουμε ότι το κυνηγετικό όπλο εφόσον ο σκοπός του είναι η θήρα , θα πρέπει η απόκτησή του να δύναται σε όποιον έχει εφοδιαστεί με άδεια θήρας, ενώ εάν ο σκοπός του είναι η άθληση στην σκοποβολή θα πρέπει η απόκτησή του να δύναται στα μέλη των σκοπευτικών σωματείων. Οι εν λόγω χρήστες, κυνηγοί – σκοπευτές, εκπαιδεύονται στην ασφαλή και ορθή χρήση των κυνηγετικών όπλων και σαφώς δεν έχει άλλο σκοπό η κατοχή των όπλων εκ μέρους τους.

Συνεπώς, μία ορθή πρόταση εκ μέρους σας έτσι ώστε να «εξεταστεί με σοβαρότητα από την Πολιτεία και την κυβέρνηση», έστω και αν θα αποτελούσε επανάληψη της πάγιας δικής μας πρότασης την οποία έχουμε καταθέσει αρμοδίως στα πλαίσια της τροποποίησης διατάξεων του Νόμου περί Όπλων, θα ήταν ότι «Για την αγορά κυνηγετικού όπλου αλλά και την έκδοση και ανανέωση Άδειας Κατοχής Κυνηγετικού Όπλου πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει Κυνηγετική άδεια εν ισχύ ή να έχει λήξει όχι περισσότερο από τρία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την χορήγηση ΑΚΚΟ ή την αγορά του…». Ο λόγος της πρότασης αυτής είναι προφανής. Το κυνηγετικό όπλο πρέπει να χορηγείται αποκλειστικά και μόνο για κυνήγι ή για σκοποβολή και να δικαιολογείται η κατοχή του για τους συγκεκριμένους λόγους και όχι για λόγους προσωπικής ασφάλειας.

Επομένως, όποιος δεν επιθυμεί να εκδώσει άδεια θήρας (που έχει θέση οπλοφορίας και οπλοχρησίας) τότε θα πρέπει να ζητά ειδική άδεια οπλοφορίας.

 

Πρόταση 5: «Και τα κυνηγετικά όπλα που χρησιμοποιούν, πρέπει να θεσπιστεί να απαγορεύεται να τα παίρνουν έξω, μαζί τους. Να υπάρχει ειδικός χώρος φύλαξης που θα τα αφήνουν μόλις τελειώνουν το κυνήγι. Δεν βλέπετε τι γίνεται συνέχεια; Και προχθές ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του, με κυνηγετική καραμπίνα τον σκότωσε. Και πολλά εγκλήματα γίνονται με κυνηγετικές καραμπίνες. Γιατί να υπάρχουν αυτά τα όπλα σε σπίτια; Κανείς δεν συγκινείται;»
«Δυστυχώς, στη χώρα μας, η πρόσβαση σε οπλισμό παραείναι εύκολη. Ξαναλέω, πρέπει να απαγορευτεί να παίρνουν σπίτια τους τις κυνηγετικές καραμπίνες. Να πληρώνει κάθε σύλλογος μια εταιρεία σεκιούριτι να φυλάει σε συγκεκριμένο τόπο και για συγκεκριμένο χρόνο τα όπλα των κυνηγών».

 

Να σας διαφωτίσουμε όμως για ακόμη μία φορά κύριε Γαλάνη και να σας ενημερώσουμε ότι στον Νόμο περί Όπλων προβλέπεται ότι «Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται: α. Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των όπλων τους και να συμμορφώνονται με τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων αστυνομικών αρχών», ενώ θα πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και επισύρει ποινική δίωξη σε περίπτωση απώλειας του όπλου από τον κάτοχο λόγω ελλιπών μέτρων φύλαξης.

Επίσης, «Η οπλοφορία με κυνηγετικά όπλα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης για άσκηση θήρας ή σκοποβολής και της μετάβασης και επιστροφής στους χώρους αυτούς. Στις περιπτώσεις αυτές κατά τη διέλευση από κατοικημένες περιοχές τα όπλα πρέπει να φέρονται κενά εντός θήκης», ενώ σύμφωνα και με τον Δασικό κώδικα απαγορεύεται η μεταφορά κυνηγετικού όπλου σε περίοδο απαγόρευσης θήρας, άνευ άδειας δασικής ή αστυνομικής αρχής, η διάβαση με δεμένο όπλο από εκτάσεις απαγορευμένες στη θήρα.

Ωστόσο, από την ανωτέρω πρότασή σας στην οποία αναφέρεστε περί ασφάλειας, φύλαξης, εταιρίας security, κ.λπ. διαφαίνεται ότι μάλλον πιστεύετε κύριε Γαλάνη ότι το κυνήγι είναι ανάλογο της στρατιωτικής θητείας. Παίρνουμε το όπλο από τον οπλοβαστό, πάμε σκοπιά και το επιστρέφουμε στον οπλοβαστό. Σωστά; Διότι μόνο με αυτόν τον συνειρμό μπορεί να γίνει κατανοητή μία τόσο ανεδαφική, ανεφάρμοστη και μάλλον αδαής πρόταση-τοποθέτηση.

Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα… «γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες, γνώσιν δια να έχουν γνώμην, έχουν; (Πλάτων 427-347 π.Χ.).

Το ατόπημά σας δε να συνδέετε ανθρώπινα εγκλήματα («τις πολλές «τυφλές» δολοφονίες που γίνονται με κυνηγετικές καραμπίνες», «Και προχθές ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του, με κυνηγετική καραμπίνα τον σκότωσε») με την κατοχή κυνηγετικού όπλου και να κατηγορείτε έμμεσα τους νομίμους κυνηγούς και δη το κυνήγι, είναι σαφώς απόφθεγμα αποτυχημένης και νουθετημένης προσέγγισης των «οικολογικών» σας καταβολών, διότι με δεδομένο ότι όλα τα επιχειρήματά σας έχουν καταρρεύσει περί δήθεν προστασίας της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος από το κυνήγι, προσπαθείτε άδοξα, οικτρά, τραγικά και με δολοπλοκία να εκμαιεύσετε αυτό που από την αρχή γνωστοποιήσατε με το άρθρο σας ««Απαγορέψτε το κυνήγι, πάρτε τους τα όπλα!».

Επειδή όμως, αντιλαμβανόμαστε, ότι οι θέσεις σας προορίζονται και για εσωτερική κατανάλωση καθώς με αυτοθαυμασμό «οι περισσότεροι σας άκουγαν μ’ ανοιχτό στόμα», «κατά τη διάρκεια επίσημης ημερίδας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας», οφείλουμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι:

 

Καμία σχέση δεν έχουν οι δολοφονίες με την χρήση του κυνηγετικού όπλου από τους κυνηγούς και την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι δολοφονίες με την χρήση μαχαιριού (και δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε αριθμούς) έχουν σχέση με τους μάγειρες ή και τις νοικοκυρές. «Απαγορέψτε το μαγείρεμα, πάρτε τους τα μαχαίρια!»;;; Αιματηρές δολοφονίες έχουν γίνει και με οχήματα, μήπως να τα απαγορέψουμε και αυτά;

Η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής μπορεί να γίνει μόνο από έναν δολοφόνο είτε εν γνώση, είτε εν βρασμώ, είτε για οποιοδήποτε άλλο «άρρωστο» λόγο. Αν νομίζετε ότι η εύκολη πρόσβαση στο νόμιμο όπλο, στο νόμιμο μαχαίρι, στο νόμιμο τσεκούρι, στο νόμιμο ψαροντούφεκο, κ.λπ., είναι η αφορμή για να διαπράξει κανείς το έγκλημα, πλανάσθε πλάνη οικτρά και φυσικά δεν είναι αυτοσκοπός σας η προστασία του πολίτη.

Αντιλαμβάνεσθε ή τουλάχιστον πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν «σκοτώνει» το μέσο αλλά ο χρήστης. Αφήσετε λοιπόν την όποια υποκρισία κατά μέρος και εάν θέλετε να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα (και αν είναι δυνατόν για εσάς) καθίστε με καλή διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου.

 

Κύριοι,

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου η οποία εκπροσωπεί τους 30.000 κυνηγούς μέλη της εκφράζει απερίφραστα την αποδοκιμασία της για τα όσα αναφέρονται στο σχετικό άρθρο καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιμετωπίζει με περίσσεια ιδεοληψία, προκατάληψη, ημιμάθεια ή/και άγνοια τα θέματα που αφορούν την θήρα.

Η προσπάθεια του συντάκτη του άρθρου και περιφερειακού συμβούλου να κατευθύνουν τους αναγνώστες προκρίνοντας την κατοχή κυνηγετικού όπλου ως «εγκληματικό» εργαλείο έχει σαφώς στόχο να πλήξει την νόμιμη, διεθνώς αποδεκτή και συμβατή με το περιβάλλον κυνηγετική δραστηριότητα αλλά και την εικόνα των κυνηγών καθώς επίσης και το τεράστιο έργο προσφοράς των κυνηγετικών τους οργανώσεων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εξομοίωση των νομιμοφρόνων κυνηγών με φαινόμενα παρανομίας και λαθροθηρίας πρέπει να πάψει .

Εξάλλου, ο χαρακτηρισμός του αρθρογράφου περί άρθρου που θα προκαλέσει «πάταγο» και η δήλωση του ότι θα «σηκώσει τσουνάμι αντιδράσεων από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα» αποδεικνύει περίτρανα τον σκοπό που προαναφέραμε καθώς ουδέποτε ζήτησε την αντίθετη άποψη ως όφειλε δεοντολογικά.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σας καλούμε όπως δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας στην «Πελοπόννησο της Κυριακής» στον ίδιο αριθμό σελίδας το εν λόγω άρθρο αλλά και στην ιστοσελίδα σας, την απάντησή μας, προκειμένου οι αναγνώστες σας να λάβουν γνώση και να κρίνουν χωρίς παραπέτασμα… διότι κύριοι, οι κυνηγοί έχουν μάθει με αξιοπρέπεια, με ήθος και με θάρρος να λένε… τα σύκα -σύκα και την σκάφη -σκάφη…

Οι κυνηγοί ως χρήστες και διαχειριστές του θηραματικού πλούτου της χώρας μας, αντιλαμβανόμενοι τον πραγματικό τους ρόλο στην φύση, συμβάλουν τα μέγιστα στην προστασία και διαχείριση των φυσικών μας οικοσυστημάτων καθώς αποτελεί το «σπίτι» τους και θα συνεχίσουν πάσει θυσία να το διαφυλάττουν έμπρακτα και όχι με λόγια του αέρα.

Το Ελληνικό παραδοσιακό κυνήγι ασκείται με τους αυστηρότερους κανόνες, με σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον και με αφοσίωση στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, συμβάλλοντας δημιουργικά στην προστασία της εθνικής μας παράδοσης και στην διασφάλιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην ουσιαστική στήριξη των ξεχασμένων κοινωνιών της υπαίθρου μας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια