Κύπρος: Χαμός για τον Ακάμα-«Θα απαγορεύσουμε το κυνήγι σε όλη την χερσόνησο»

Στην Κυπριακή εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο πρόεδρος ομοσπονδίας κυνηγών, Ηλίας Πεκρής και ο πρόεδρος συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς οι οποίοι κλήθηκαν να σχολίασουν την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος για τον Ακάμα. 

 Ο κ. Πεκρής ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο, δεν είναι ούτε μέρα ούτε ώρα για πανηγυρισμούς, η θέση των ιδιοκτητών παραμένει δύσκολη, παραμένει προβληματική, προβληματίζει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όσο αφορά την δέσμευση της περιουσίας τους, για την οποία εμείς φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους. Όσο αφορά την απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο κ. Πεκρής σημείωσε ότι, είναι σε καλό δρόμο, υπάρχουν φυσικά πολλά ανησυχητικά σημεία, παραθυράκια τα οποία μπορούν ν α χρησιμοποιήσου εις βάρος του περιβάλλοντος κατά την γνώμη μας.

«Θα ακούσουμε την τελική παράθεση την Παρασκευή στην συνεδρία που έχουμε κληθεί και εμείς σας ομοσπονδία, να πούμε τις απόψεις μας, αλλά ναι αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω είναι ότι ναι βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο, υπάρχει πολύ περιθώριο καλυτέρευσης ακόμη και επίσης θα πρέπει να δούμε το θέμα ιδιοκτητών γης. Πολύ σωστά λέχθηκε από τον κ. Χατζημηνά ότι αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν δεσμευμένοι και δεν μπορούμε να τους λέμε θυσιάστε για το περιβάλλον μόνο εσείς» Κληθείς να σχολιάσει αν θεωρεί ότι είναι δεσμευτική η γνωμοδότηση τόνισε ότι είναι δεσμευτική αφού υπάρχουν νομοθεσίες που δεσμεύουν και το συμβούλιο και το Υπουργείο για την ανάπτυξη που αποσκοπείτε να γίνει. 

Πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς απάντησε στον κ. Πεκρή ότι από αυτή την κατάσταση υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. 

Την Παρασκευή σύσσωμες όλες οι κοινότητες θα ζητήσουν κατάργηση του κυνηγίου εντός του εθνικού πάρκου, γιατί δεν συνάδουν. «Δεν μπορείς να έχεις 800 χιλιάδες επισκέπτες που θα πηγαίνουν με τα παιδιά τους εντός ενός χώρου που θα ονομάζουμε εθνικό πάρκο και να υπάρχει κυνήγι και επίσης θα ζητήσουν την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλες τις κοινότητες του Ακάμα. Σε καμία κοινότητα δεν θα επιτρέπεται σε ιδιωτική γη το κυνήγι».
Ο κ. Χατζημηνάς τόνισε πως «αν και κυνηγός από 5 χρονών που σέβεται και αγαπά το κυνήγι, δεν θέτει τιμή άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν την γη για των άλλων, να μπαίνουν μέσα και να κυνηγούν, να κόβουν τα δέντρα, να κάνουν ότι θέλουν και να έρχονται με αυτήν την στάση, θα απαγορεύσουμε το κυνήγι σε όλη την χερσόνησο του Ακάμα». 

Ο κ. Πεκρής επανήλθε αναφέροντας ότι η τιμωρία και η εκδικητική συμπεριφορά δεν έχει χώρο στη σημερινή κοινωνία των ανθρώπων. «Εμείς επειδή αγαπούμε το περιβάλλον δεν πιστεύω ότι μας αξίζει αυτή η εκδικητική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι του κυνηγίου και των κυνηγών», με τον κ. Χατζημηνά να απαντά ότι «ότι σπείρεις θερίζεις». 

Το κυνήγι συμπλήρωσε ο κ. Πεκρής δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, οι κυνηγοί είναι αυτοί που προστατεύουν το περιβάλλον, είναι οι κυνηγοί που τρέχουν όταν το περιβάλλον ζητήσει την βοήθεια τους. 

 

Δείτε το βίντεο:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια