Ευλογιά πιθήκων: Η Νιγηρία απαγόρευσε το κρέας από κυνήγι

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας απαγόρευσε το κρέας από το κυνήγι ως προληπτικό μέτρο για να σταματήσει τη διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων. 

 Έξι κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στην χώρα τον Ιούνιο. Συνολικά μέσα στο 2022 έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νιγηρία. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου ζώου. Αυτός, όμως, δεν είναι ο πιο κοινός τρόπος διασποράς. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ήπια ιική λοίμωξη, που είναι ενδημική στη Νιγηρία. Συμβαίνει κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά σε τροπικά δάση. Η χώρα έχει σποραδικά κρούσματα μετά την επιδημία του 2017.

 Ο ιός έχει βρεθεί κυρίως στα νότια της χώρας αλλά από το 2020 και έπειτα έχει μεταδοθεί σε κεντρικές, ανατολικές και βόρειες περιοχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Από τα 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2022, υπάρχει ένας καταγεγραμμένος θάνατος ατόμου με υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι αρχές ανέφεραν «ότι δεν υπάρχουν δεδομένα οποιασδήποτε νέας ή ασυνήθιστης μετάδοσης του ιού, ούτε αλλαγές στο τρόπο κλινικής εκδήλωσής της». Τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νιγηρία από το 2017 έως το 2022

Το κρέας κυνηγιού είναι δημοφιλές στη Νιγηρία 

 Το κρέας κυνηγιού αναφέρεται σε οποιοδήποτε άγριο ζώο σκοτώνεται για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της αντιλόπης, των χιμπαντζίδων, των φιδιών, των αρουραίων, των χοίρων και μεγάλων νυχτερίδων. Σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της Νιγηρίας είναι ζωτικής σημασίας πηγή τροφής, ενώ σε άλλες αποτελούν λιχουδιά. Υπάρχουν πολλές αγορές κυνηγιού στη Νιγηρία και δεν είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση. 

Το υπουργείο Γεωργίας έδωσε επίσης εντολή στους κτηνιάτρους και τους άλλους αξιωματούχους του να αυξήσουν την επιτήρηση με στόχο τον εντοπισμό τυχόν πιθανών κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε ζώα. Υπενθυμίστηκε στους υπεύθυνους ζωολογικών κήπων, πάρκων, περιοχών προστασίας και κέντρων αναψυχής να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει επαφή μεταξύ ζώων και ανθρώπων 

 

Θολό το τοπίο για την πηγή της μετάδοσης

 Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εξηγήσουν την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με ταξίδια στις αφρικανικές χώρες όπου είναι ενδημική. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο εδώ και αρκετό καιρό χωρίς να έχει εντοπιστεί. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί όταν κάποιος βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. 

Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω βλαβών στο δέρμα, της αναπνευστικής οδού ή μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος. Όσοι έχουν μολυνθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμβουλευτεί να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή όσο έχουν συμπτώματα. Τα ζώα που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό είναι μολυσμένα τρωκτικά, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων και των σκίουρων. Σύμφωνα με ειδικούς υγείας, αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος δαγκωθεί ή αγγίξει ένα μολυσμένο ζώο. 

 

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια