Εκπαιδευμένα λυκόσκυλα θα περιπολούν για φόλες σε προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας


Τα σκυλιά μαζί με τους χειριστές τους θα επιχειρούν σε Θράκη, Ηπείρο, Δυτική Θεσσαλία και Δυτικής Στερεά Ελλάδα. 

 Ολοκληρώθηκε στη Λάρισα η εκπαίδευση πέντε βελγικών ποιμενικών σκύλων που θα αναλάβουν δράση ως μέλη των «Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». 
 Οι ποιμενικοί, οι οποίοι θεωρούνται η καλύτερη ράτσα για τη συγκεκριμένη αποστολή γεννήθηκαν τον περασμένο Μάιο στην Ισπανία όπου και εκπαιδεύτηκαν αρχικά σε εξειδικευμένο κέντρο της χώρας, με την εκπαίδευση τους να ολοκληρώνεται στη Λάρισα από τους ίδιους ισπανούς εκπαιδευτές. 
Tα σκυλιά μαζί με τους χειριστές τους θα επιχειρούν στις προστατευόμενες περιοχές της Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με σκοπό τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο απειλούμενα πτηνά και άλλα είδη της πανίδας. 

 Την τελευταία εκπαίδευση των λυκόσκυλων στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα παρακολούθησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς:«Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικά κλειδιά απέναντι στην κλιματική κρίση» δήλωσε. 

 Οι πέντε σκύλοι θα συνδράμουν το έργο των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τον οργανισμό να αναλαμβάνει την κτηνιατρική περίθαλψη και την τροφή τους. Όπως αναφέρει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, οι φόλες απειλούν κυρίως πτωματοφάγα πουλιά (γυπαετός, όρνιο, ασπροπάρης) αλλά και απειλούμενα είδη θηλαστικών (καφέ αρκούδα, λύκος, τσακάλι, λύγκας). 
 Οικόσιτα ζώα όπως τα τσοπανόσκυλα πέφτουν και αυτά πολύ συχνά θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια