Ανακοίνωση ΚΕΚΑ για ΑΡΓΟΣ


Συμπορευόμαστε με τους κυνηγετικούς συλλόγους που αντιδρούν δυναμικά , ενάντια στον κατάπτυστο νόμο «Αργος»

Συνάδελφοι κυνηγοί,

στην έκθεση Κυνηγεσια 2022 θα εχουμε την χαρά να ακούσουμε τις απόψεις σας, και να οργανωθούμε μαζικά και δυναμικά.

Πρόγραμμα Αργος  το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της κυνοφιλίας. 

Στις 15/9/221 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα "ΑΡΓΟΣ"» του υπουργείου Εσωτερικών . Ψηφίστηκαν 21 από τα συνολικά 55 άρθρα και τροπολογίες, λιγότερα από τα μισά.

Η διαβούλευση σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο ήταν η μεγαλύτερη ολων των εποχών με πάνω από 22.000 συμμετοχές που περισσότερο από 75% ήταν αρνητικές.

Οι κυνηγοί είναι άρρηκτα δεμένοι με τον σκύλο τους. Έχουν αποκτήσει μια σχέση ζωής γιατί βιώνουν μαζί του  αυτό που πραγματικά τους ενώνει το κυνηγι.

Κυνηγετικές φυλές υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια με πολλές αναφορές .Με το νέο νόμο όμως η συνέχιση και εξέλιξη τους φαίνεται πλέον αδύνατη.

Τι προβλέπει ο νεος νόμος

 

• Συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας υποχρεούται να προβεί σε στείρωση ,(κοστος 300€)εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες.

Οξύμωρο αποτελεί το γεγονός ότι το κόψιμο της ουράς αποτελεί βάναυσο ακρωτηριασμό ,αλλά ο ευνουχισμός και ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων ,πράξη ευζωίας του σκύλου.

• Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, τελικά προστέθηκε η δυνατότητα παράκαμψης αυτής της υποχρέωσης εφόσον έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

 

• Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι διασφαλίζεται πως ακόμα και εάν εγκαταλειφθεί ένα μη σημασμένο ζώο συντροφιάς, θα είναι εύκολο να βρεθεί ο γεννήτοράς του και κατ’ επέκταση ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος θα έχει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

• Για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο.

• Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022, ενώ η παράλειψη της μιας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου

 

• Οι κυνηγοί υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους σε αντίθεση με ολους τους αλλους .Επίσης θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση.

 

• Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί στο ΕΜΖΣ. Η Άδεια αφαιρείται και όταν ο κυνηγετικός  σκύλος δεν φοράει την διακριτή σήμανση .

 

Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη κοινωνική ομάδα.

Αποτελεί κοινωνικο ρατσισμό και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών και Αλιέων αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενάντια στο ακραίο αυτό νομοσχέδιο που επιβάλει οριζόντιες στειρώσεις χωρίς καθόλου να λάβει υπόψη την κοινωνική ευαισθησία και παραλληλία θεωρεί ολους τους κατόχους σκυλιών ανεύθυνους.

 

 

 

 

Οι θέσεις μας –οι δράσεις μας

• Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα αποτελεί δείκτη προόδου και πολιτισμού τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, (Στέλιος Πέτσας)

Η φράση του υπουργού είναι για τους κυνηγούς στάση ζωής.

Το ΚΕΚΑ λέει: αγαπάμε και φροντίζουμε τα σκυλιά μας σαν συντρόφους και όχι σαν εργαλεία. Και κανένας άκριτα δεν μπορεί να το αμφισβητεί.

• Το ΚΕΚΑ είναι απόλυτα  σύμφωνο στον έλεγχο των αδέσποτων Αλλα αυτό δεν εχει καμία σχέση με τα κυνηγετικά σκυλιά που εχουν ιδιοκτήτη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ευζωία τους.

• Στα κυνηγετικά σκυλιά αλλά και τα σκυλιά αγώνων κυνηγίου οι άξιοι γεννήτορες δίνουν τα γονίδια τους ,ετσι διαιωνίζεται και εξελίσσεται η φυλη. Με την υποχρεωτική στείρωση τα άξια αρσενικά και θυληκα ,δεν θα μπορούν να συνεχίσουν αυτήν την πορεία. Γρήγορα θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας των φυλών με ιστορία αιώνων. Στην Ελλάδα διατηρούμε φυλές από την αρχαιότητα (Ελληνικός ιχνηλάτης ,Κρητικός λαγωνικός κλπ).

Ότι δημιούργησαν στους αιώνες οι πρόγονοι μας ,θα σβηστεί εξαιτίας ενός επαίσχυντου νομου.

• Εάν ισχύσει τελικά ,η οριζόντια στείρωση, η εκτροφή πλέον θα περάσει στα χέρια επαγγελματιών και μόνο, με προφανή αύξηση του κόστους, αλλα και απειροελάχιστες επιλογές αναπαραγωγής αφου τα  αξια κυνηγόσκυλα (των κυνηγων) θα είναι στειρωμένα.

Επίσης θα κάνουν χρυσές δουλειές τα εκτροφεία –κολαστήρια των Βαλκανίων με χιλιάδες ζώα να αναπαράγονται σε άθλιες συνθήκες.

• Να εξαιρεθούν οι κυνηγετικές φυλές από την υποχρεωτική στείρωση όπως οι σκύλοι εργασίας του στρατού και σωμάτων ασφαλείας.

• Οι κτηνίατροι ακομη και αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις είναι αντίθετες .Ποιους τελικά εξυπηρετεί το νομοσχέδιο;

• Πρόταση μας.Μια θυληκιά να μπορεί να αναπαραχθεί μονο 2 φορές σε ολη της την ζωη ,αυτό αποτελεί βάση για την ερασιτεχνική εκτροφή ,την διατήρηση των αξίων γεννητόρων αλλα και τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων.

• Συμφωνούμε για την υποχρεωτικότητα και καταγραφή μέσω των μικροτσίπ και καταγραφή τους στο ΕΜΖΣ.

• Δεν είμαστε αντίθετοι στην αποστολή DNA αλλα αυτό να γίνεται με κόστος του κράτους . Τα 150 € ανα σκύλο είναι μεγάλη δαπάνη ιδιαίτερα σε μια κοινωνική ομάδα που απαρτίζεται συνήθως από ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Ενα παράβολο των 10-15 ευρώ θα ήταν αποδεκτό.

• Η εφαρμογή του νόμου απαιτεί 27 συνολικά υπουργικές αποφάσεις .Η Κυβέρνηση πρέπει να παγώσει την σχετική απόφαση που αφορά τις στειρώσεις. Όχι συνολικά αλλα για τους σκύλους εργασίας- κυνηγίου για λόγους που περιγράφονται παραπάνω.

• Το ΚΕΚΑ σκοπεύει να οργανώσει κινητοποιήσεις Πανελλαδικά .  

Να κάνει επαφές με ολους τους εμπλεκόμενους φορείς.

• Η Αγανάκτηση του κυνηγετικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη και έρχεται να προστεθεί στο ηδη βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία.

Συνάδελφοι κυνηγοί ενώστε τις φωνές σας με το ΚΕΚΑ

Είμαστε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα

Ολοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτά που μας οδηγούν σε μια θλιβερή ζωή. Μια ζωή που δεν επιλέξαμε.

Να παλέψουμε, δυνατά, ενάντια σε αυτά που θέλουν να σβήσουν το όραμα μας.

 

Ο Προέδρος                                                                 

Μιχάλης Ζούγρης                                                              Ο Γραμματέας 

Δημήτρης Τουρανάκος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια