Η ΚΟΜΑΘ εφιστά την προσοχή των πολιτών, λόγω της συχνής παρουσίας λύκων κοντά σε οικισμούς

Ένα από τα ελάχιστα κυνηγόσκυλα που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά από επίθεση λύκου

Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, οι περισσότερες από τις οποίες κατέληξαν σε θάνατο του σκύλου.

 Πρόσφατα, άρχισαν να καταγράφονται περιστατικά επιθέσεων λύκων και σε σκύλους συντροφιάς. 
Στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης, δύο λύκοι άρπαξαν σκύλο μέσα από την αυλή σπιτιού. Οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να τρέψουν τους λύκους σε φυγή με φωνές, αλλά το σκυλί τους υπέκυψε στα τραύματα του. 
Στην Πάρνηθα, λύκος άρπαξε και σκότωσε σκύλο που είχε βγάλει βόλτα ένας πατέρας με την κόρη του, ενώ πριν λίγες μέρες, σε οικισμό της Φλώρινας, λύκος επιτέθηκε, σκότωσε και έφαγε σκυλί ράτσας κόλεϊ, που είχε βγάλει βόλτα όπως έκανε κάθε μέρα ο ιδιοκτήτης του. Λύκοι επίσης φάγανε αδέσποτους σκύλους στο Διόνυσο Αττικής.

Με αφορμή τα παραπάνω ιδιαίτερα ανησυχητικά φαινόμενα, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, εφιστά την προσοχή των πολιτών που κινούνται στην ύπαιθρο (αγρότες, κυνηγούς, ορειβάτες, ποδηλάτες, περιπατητές), ιδιαίτερα όταν έχουν μαζί τους σκύλο συντροφιάς. 
Ο κυνηγετικός κόσμος έχει δυστυχώς βιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο το θάνατο εκατοντάδων κυνηγετικών σκύλων από λύκους, συχνά ολοκληρωτικά φαγωμένων και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν ενημερώσει από το 2018 εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες διαβιβάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν από το αρχείο καταγραφής επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους, ενώ έχουν συνεργαστεί για το θέμα με την Ομοσπονδία των Κτηνοτρόφων. 

Η ΚΟΜΑΘ έχει ξεκινήσει από πέρυσι νέα έρευνα καταγραφής επιθέσεων από λύκους, την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο. https://www.hunters.gr/aeiforo-kynigi/epistimoniko-ergo-komath/katagrafi-epitheseon-apo-lyko

 Ο λύκος με αποφάσεις της πολιτείας, αποτελεί προστατευόμενο είδος. 
Οι σημερινοί πληθυσμοί του και η παρουσία του κοντά σε αστικές και περιαστικές περιοχές, μακριά δηλαδή από τα πραγματικά του ενδιαιτήματα, αναδεικνύουν άμεσα και επιτακτικά την ανάγκη λήψης διαχειριστικών μέτρων, για να είναι ομαλή η συμβίωσή του με τον άνθρωπο. Η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ ζητά από τις κρατικές υπηρεσίες να ασχοληθούν άμεσα και αποτελεσματικά με το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια