Κ.Σ. Πύργου: Διευκρινίσεις για την αναστολή του κυνηγίου από τον Άλκη Κωνσταντόπουλο

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την αναστολή του κυνηγιού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις περιοχές που έχει ισχύ αυτό το μέτρο λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, προχώρησε ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Άλκης Κωσταντόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr 

 Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «…η απαγόρευση αυτή αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα καιρικά φαινόμενα κυρίως από το χιόνι και γι’ αυτό το λόγο τα τοπικά δασαρχεία εκδίδουν συγκεκριμένη απαγορευτική διάταξη. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που συμβαίνει, είχε συμβεί και στην περιοχή μας πριν από το τρία χρόνια, όταν για μία εβδομάδα είχαμε χιόνια χαμηλά και πολύ κρύο. Όταν υπάρχουν ειδικές και ακραίες συνθήκες και από μόνοι τους οι ίδιοι κυνηγοί δεν κυνηγούν γιατί τα θηράματα είναι ευάλωτα. Και η δεοντολογία του κυνηγιού λέει ότι το θήραμα το διαχειριζόμαστε, δεν το εξολοθρεύουμε και το προστατεύουμε. 

Γι’ αυτό και μερικές φορές οι κυνηγετικές οργανώσεις, με τέτοιες συνθήκες, πηγαίνουν και ρίχνουν ζωοτροφές, προκειμένου να βοηθήσουν τα θηράματα και τα άλλα ζώα βέβαια του δάσους, που είναι δύσκολο στις ακραίες συνθήκες να βρουν τροφή. Στην δική μας περιοχή, στα δασαρχεία της Ηλείας αλλά και απ’ όσο γνωρίζουμε και στα όμορα δασαρχεία, δεν έχουν βγει αντίστοιχες απαγορευτικές διατάξεις» 

επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας επιπλέον πως αν κάποιος κυνηγός θέλει να πάει σε κάποιο άλλο σημείο που είναι πιο μακριά, καλό θα είναι να επικοινωνήσει πρώτα με τον τοπικό σύλλογο ή με το τοπικό δασαρχείο προκειμένου να ενημερωθεί αν υπάρχει σχετική απαγόρευση. 

Αναφορικά με την θήρα του αγριόχοιρου όπως συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος «…έχει ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία, δηλαδή έχουν βγει και κατά τόπους τοπικές ρυθμίσεις που θέτουν σε ισχύ την θήρα του αγριόχοιρου από την Τετάρτη και Σαββατοκύριακο μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου. 

Βέβαια εμείς οι κυνηγοί κατά βάση είμαστε αντίθετοι με αυτή την διαδικασία, γιατί ο λόγος που υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης και λήξης της θήρας των ειδών έχουν να κάνουν με το βιολογικό τους κύκλο και με τον κύκλο αναπαραγωγής τους. Ως διαχειριστές του θηράματος, γιατί πάντα προσδοκούμε στην αειφορία του θηράματος, να μην εξαλειφθεί αλλά και να είναι σε πολύ καλό αριθμό, να προστατεύεται και να υπάρχει στο μέλλον, δεν μπορούμε να κυνηγάμε θηράματα που εκείνη την περίοδο κυοφορούν. Εδώ όμως για τους αγριόχοιρους υπάρχει μία διαφορετική κατάσταση που έκανε το υπουργείο να δώσει αυτή την παράταση και έχει να κάνει με τον υπερπληθυσμό από την μία που δημιουργεί τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και έχει δημιουργήσει και πολλά αυτοκινητικά ατυχήματα, κυρίως στο αγροτικό και στο επαρχιακό δίκτυο, που δυστυχώς ένα από αυτά ήταν και θανατηφόρο. Και όλο και πιο συχνά υπάρχει παρουσία των αγριόχοιρων μέσα σε κατοικημένες περιοχές και δεν ξέρουμε πως μπορεί να εξελιχθεί αυτό το πράγμα στο μέλλον. 

Επιπλέον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αφρικανικής πανώλης όπως επίσης και η νεοεμφανιζόμενη ψευδό λύσσα που αφορά τα κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια