ΚΣΕ : Νίκη για το κυνήγι στον Όλυμπο

Απόφαση παρακαταθήκη και για τις επόμενες μάχες στις περιοχές NATURA, όπου το κυνήγι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση... 

 Το κυνήγι στον Όλυμπο συνεχίζει να επιτρέπεται κανονικά στις εκτάσεις όπου επιτρεπόταν μέχρι τώρα, παρά την ύπαρξη του πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος που εισήγαγε ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες που διεξάγονται στο εμβληματικό βουνό. 

Απαγορεύσεις κυνηγίου, που δεν υπάρχουν σε καμία περιοχή NATURA στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… 

 Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας επιτεύχθηκε μία σημαντική επιτυχία, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για τις επόμενες μάχες στις περιοχές NATURA που θα δώσουν στο άμεσο μέλλον ο κόσμος και οι οργανώσεις των κυνηγών, όπως ακριβώς συνέβη και στον Όλυμπο. 

 Σύμφωνα με το προαναφερθέν Προεδρικό Διάταγμα, το βουνό των θεών χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες προστασίας.

 Οι ζώνες Α και Β περικλείουν τις περιοχές απόλυτης προστασίας και τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, όπου το κυνήγι ανέκαθεν απαγορευόταν τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και πριν από το Προεδρικό Διάταγμα. Με δεδομένο ότι στη Ζώνη Δ το κυνήγι επιτρέπεται, η μεγάλη μάχη και η πρόκληση για τις κυνηγετικές οργανώσεις δόθηκε για την τεράστια σε έκταση Ζώνη Γ, όπου διάφορες αντικυνηγετικές οργανώσεις πίεζαν για ολοσχερή απαγόρευση θήρας… 

 Το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα ήταν έτσι συντεταγμένο, που να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς προέβλεπε ότι για να επιτραπεί η θήρα θα πρέπει να υπάρξει έκδοση απόφασης από την αρμόδια υπηρεσία, γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και ειδική μελέτη που θα προσδιορίζει τα θηρεύσιμα είδη, την κάρπωση και τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγίου κατά χώρο και χρόνο, ακόμα και με αυστηρότερες προϋποθέσεις ή περιορισμούς από αυτούς της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης. Απέναντι σε αυτόν τον διαφαινόμενο κίνδυνο οι κυνηγετικές οργανώσεις αντέδρασαν ακαριαία και αποτελεσματικά. 

Το επιστημονικό προσωπικό της ΚΣΕ, της ΚΟΜΑΘ και της ΚΟΘ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που απαιτούσε η ειδική διαχειριστική μελέτη για το κυνήγι στη Ζώνη Γ. Μόνο το κυνήγι των αγριόχοιρων Παρά την εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ο οποίος ήθελε να επιτραπεί στη Ζώνη Γ μόνο το κυνήγι των αγριόχοιρων), τόσο η Δασική Υπηρεσία όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς έκαναν δεκτή την ειδική μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και υπέγραψαν απόφαση ελεύθερης διεξαγωγής του κυνηγίου, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς. 

 Σημαντική για τη θετική έκβαση της προσπάθειας ήταν η συμβολή του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης, τοπικών φορέων και εκπροσώπων του νομού, που στήριξαν τα κυνηγετικά επιχειρήματα και επιβεβαίωσαν τα ισχυρά ερείσματα και τους παραδοσιακούς δεσμούς που διατηρεί το κυνήγι με τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική όχι μόνο γιατί αφορά έναν εμβληματικό γεωγραφικό χώρο της πατρίδας μας, όπως είναι ο Όλυμπος, αλλά και γιατί υποδεικνύει τον τρόπο δράσης και για άλλες περιοχές του δικτύου NATURA, όπου το κυνήγι θα επιχειρηθεί και πάλι να τεθεί υπό αμφισβήτηση…


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια