ΚΕΚΑ για την παράταση θήρας αγριογούρουνου


 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ

Με πρόσφατη απόφαση το υπουργείο  Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την παράταση της κυνηγετικής περιόδου αναφορικά με το κυνήγι του αγριόχοιρου έως τις 28/2/2022. Η συγκεκριμένη απόφαση γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς στην οικογένεια των κυνηγών αλλά και σε όλη την κοινωνία. 

Το ΚΕΚΑ ως πολιτικός φορέας κυνηγών, αλιέων και ανθρώπων της υπαίθρου, απαντά θέτοντας εύλογα ερωτήματα στην απόφαση του υπουργού.

• Πώς η κυβέρνηση, ενώ αγνοεί τις θέσεις εκατοντάδων χιλιάδων κυνηγών, θέλει ξαφνικά να μας ορίσει διαχειριστές της φύσης;

• Πώς η κυβέρνηση, έχοντας ως αφορμή την υπερβολική αύξηση πληθυσμού του αγριόχοιρου αλλά και των ασθενειών που εξαπλώνονται, (αφρικανική πανώλη και ψευδολύσσα), παρατείνει την περίοδο θήρας του αγριόχοιρου χωρίς να εκπονήσει πρώτα τις κατάλληλες μελέτες;

• Πώς η ίδια κυβέρνηση, που μας στέρησε αναίτια το κυνήγι την περασμένη περίοδο και που θέλει πέρα από κάθε λογική να στειρώσουμε (νομ. Άργος 4830/2021) τα υγιή, αθλητικά, κυνηγετικά μας σκυλιά, θέλει να συμμετέχουμε  σε μια τέτοια ενέργεια;

Αλήθεια, έχουν σκεφτεί στο υπουργείο,  πώς, στειρωμένα σκυλιά θα διώκουν ένα τόσο μεγάλο, δυνατό και επικίνδυνο θήραμα;

 Το κυνήγι, έχει γραπτούς και άγραφους-ηθικούς νόμους.

 Δεν διώκουμε τα ζώα ενώ βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.

Βιώνουμε την φύση σε πραγματικές συνθήκες, συμβάλλουμε ως κοινωνική ομάδα και σε συνεργασία με τα θεσμικά μας όργανα, στην αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

• Εφόσον οι επίσημες μελέτες δείχνουν ότι ο Φεβρουάριος μήνας αποτελεί  περίοδο που οι χοιρομητέρες στην πλειοψηφία τους κυοφορούν, καταδικάζουμε μια τόσο γενικευμένη και επιπόλαια απόφαση. Η κυνηγετική οικογένεια δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την ενέργεια εν λευκώ.

Οι καταστροφές που προξενεί ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου στην επαρχία αλλά και σε αστικές περιοχές είναι ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος ,το οποίο καλείται άμεσα να πάρει μέτρα. 

Η θέση μας είναι  ξεκάθαρη. Πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές με σύνεση και υπευθυνότητα στην επόμενη Ρυθμιστική απόφαση, κατόπιν επιστημονικών μελετών. 

Το ΚΕΚΑ καλεί τις τοπικές κοινωνίες, σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους, να εκτιμήσουν το πρόβλημα ανά περιοχή και να πράξουν με την ανάλογη υπευθυνότητα.

Για ακόμα μια φορά, είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες κυνηγοί θα αποδείξουν την αγάπη και το σεβασμό τους προς  την φύση .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ε.Κ.Α

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια