ΚΥΠΡΟΣ: Κυνηγοί και "οικολόγοι" συμμαχούν για τη διάσωση του Ακάμα

Ο Ακάμας ενώνει την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγιού και Διατήρησης Άγριας Ζωής με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση τοπικό σχέδιο της περιοχής, με το οποίο καθορίζονται οι ζώνες ανάπτυξης. Κοινή θέση είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η ανάπτυξη έξω από τις παρυφές των κοινοτήτων της περιοχής και σε μεγάλη απόσταση από τους υφιστάμενους οικιστικούς πυρήνες.

Η ΚΟΚ – ΔΑΖ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της όπως αντιταχθεί σε οποιονδήποτε σχεδιασμό θα επιφέρει ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και τους βιότοπους. Τονίζει ότι οι πρόνοιες του τοπικού σχεδίου θα αποτελέσουν ίσως τη μεγαλύτερη και ανεπανόρθωτη (σε σύγκριση με την πυρκαγιά) περιβαλλοντική καταστροφή. Ο πρόεδρος της ΚΟΚ – ΔΑΖ Ηλίας Πεκρής σε δηλώσεις του στον «Π» τόνισε ότι προετοιμάζεται μια νέα περιβαλλοντική τραγωδία με τη βούλα του πολεοδομικού συμβουλίου και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Ουσιαστικά ανέφερε ο κ. Πεκρή το πολεοδομικό συμβούλιο παρέκκλινε των όρων εντολής του οι οποίοι ήταν να επικεντρωθεί η οικιστική ανάπτυξη γύρω από τις κοινότητες και να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο διευθυντής του ιδρύματος Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης ο οποίος χαιρέτισε τις θέσεις της ΚΟΚ. Στην περιοχή είπε καταγράφηκαν 27 διαφορετικοί τύποι φυσικών οικότοπων, 197 διαφορετικά είδη πουλιών, περισσότερα από 530 φυτά εκ των οποίων τα 36 είναι ενδημικά, δηλαδή υπάρχουν μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και τα 23 είναι πολύ σπάνια. Πρόνοιες που προβλέπουν ανάπτυξη σε απόσταση χιλιομέτρων από τους πυρήνες των κοινοτήτων ισοδυναμεί όπως είπε με καταστροφή. Ο κ. Σεργίδης χαρακτήρισε συγκαλυμμένα ξενοδοχεία τα προτεινόμενα επισκέψιμα αγροκτήματα τα οποία θα ανταγωνίζονται τα καταλύματα που αναπτύσσονται στις κοινότητες και αργά ή γρήγορα τα ιδιωτικά τεμάχια θα περάσουν στα χέρια των developers.

 

politis.com.cy

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια