Πρόεδρος Ζ’ Κ.Ο.Θ: Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης οι κυνηγοί

Τι λέει για τον όλυμπο, τις στειρώσεις και το lockdown

Τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κυνηγετική οικογένεια, εξέφρασε για μια σειρά από λόγους και αποφάσεις, ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων, κ. Ευάγγελος Μπαλατσός

 Μιλώντας στην «ΕτΔ» αφού υπενθύμισε τον καταλυτικό ρόλο της Ομοσπονδίας στο θέμα των ζωνών του Ολύμπου (που σχετίζονται με το κυνήγι), με αφορμή τον χαρακτηρισμό του σε Εθνικό Πάρκο, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τις στειρώσεις και την αντιμετώπισή των κυνηγών κατά την περίοδο του lockdown. 

 

Πιο αναλυτικά: 

Για το θέμα του χαρακτηρισμού του Ολύμπου ο κ. Μπαλατσός εξήγησε πως οι σημαντικές διαβουλεύσεις για τα όρια του Εθνικού Πάρκου γίνονταν από το 2002 έως και το 2011. Τότε ήταν που σε Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στον Δήμο Ελασσόνας, συμμετείχαν όλοι οι φορείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση, η Κυνηγετική Ομοσπονδία, η Δασική Υπηρεσία, ο φορέας διαχείρισης και οι οικολογικές οργανώσεις. «Κατόπιν σθεναρής παρέμβασης τόσο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεβάσαμε τα όρια ψηλά, τα οποία χαρακτηρίζουν τη Γ’ Ζώνη του σημερινού Προεδρικού Διατάγματος και περιλαμβάνουν τα ήδη υπάρχοντα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, τα οποία υφίστανται εδώ και δεκαετίες» λέει και προσθέτει πως «τα προτεινόμενα όρια της ζώνης Γ’ ήταν πολύ χαμηλά και περιορίστηκαν πιο ψηλά με την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Επιπλέον αντικρούστηκαν τα επιχειρήματα ότι το κυνήγι δημιουργεί ατυχήματα και προβλήματα στα ορειβατικά μονοπάτια εφόσον δεν συνάδουν χρονικά αυτές οι δύο δραστηριότητες και δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ατυχήματα». Ο κ. Μπαλατσός συνεχίζοντας είπε: «Διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει την κυνηγετική οικογένεια, όπως συνέβη στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο όπου με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας περιορίσαμε τα όρια της Γ’ Ζώνης, η οποία εκτείνονταν ως τους πρόποδες του Ολύμπου. 

Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν είχε συμβεί αυτό, τότε η δυνατότητα άσκησης της θήρας δεν θα ήταν εφικτή στον Όλυμπο. Το ίδιο συνέβη και με το νομοσχέδιο της στείρωσης, όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την εξαίρεση των κυνηγόσκυλων από τη διαδικασία της στείρωσης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία διαχρονικά αφουγκράζεται και συμμερίζεται τα αιτήματα της κυνηγετικής οικογένειας σε αντίθεση με την κεντρική εξουσία, η οποία κωφεύει στα προβλήματα που προκύπτουν στην κοινωνία από του νόμους που επιβάλει». 

Το Π.Δ. σύμφωνα με τον κ. Μπαλατσό μπορεί να μην «αγγίζει» την Π.Ε. Λάρισας, όμως τονίζει πως αγγίζει αρνητικά πλέον τους κυνηγούς της γειτονικής Π.Ε. Πιερίας. Για το θέμα του νέου νόμου με τη στείρωση των ζώων επανέλαβε ότι «νιώθουμε εξαπατημένοι κι αυτό διότι είχαμε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριληφθούν τα δικά μας αιτήματα», τα οποία συνοψίζονται στο θέμα της στείρωσης. «Βασικά τη θεωρούμε βάναυση ως επιλογή, ενώ η εναλλακτική που δίνεται είναι ασύμφορη οικονομικά για όλους τους κυνηγούς» εξηγεί και προσθέτει ότι: «Θα μπορούσαν να κάνουν πιο αυστηρό τον έλεγχο για το τσιπάρισμα και να αυξήσουν και το πρόστιμο σε αντίθετες περιπτώσεις» και καταλήγει ότι «επίσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα σκυλιά μας ως σκυλιά εργασίας, κάτι που έγινε με τον Στρατό και την Αστυνομία». 

Ο κ. Μπαλατσός μίλησε και για το θέμα της αντιμετώπισης των κυνηγών κατά την περίοδο του lockdown όταν και απαγορεύτηκε το κυνήγι «για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε ακόμη και τώρα», όπως είπε, εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

www.eleftheria.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια