ΚΥΠΡΟΣ: Με το χέρι στην σκανδάλη 40000 κυνηγοί


Στους αγρούς για λαγούς και περδίκια - Τι ισχύει με το κότα 

Επίσημη πρώτη της κυνηγετικής περιόδου στην Κύπρο, θα έχουμε αύριο Κυριακή 31 Οκτωβρίου, για το κυνήγι του ενδημικού θηράματος της πέρδικας, του λαγού, και φραγκολίνας και θα διαρκέσει για 18 εξορμήσεις, δηλαδή μέχρι 29 Δεκεμβρίου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Offsite on Air την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, σημείωσε ότι το άθλημα του κυνηγιού, πρέπει να γίνεται μέσα στα σωστά πλαίσια που καθορίζει η νομοθεσία και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τις ξένες περιουσίες που θα φιλοξενήσουν τους κυνηγούς σε αυτή τη νέα κυνηγετική περίοδο. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας, οι πληθυσμοί των περδίκων και λαγών θα είναι μειωμένοι φέτος σε σχέση με την περσινή περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι η ευχαρίστηση του αθλήματος του κυνηγιού είναι όλη η διαδικασία με την κάρπωση να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. 

Το ΚΟΤΑ για την κυνηγετική περίοδο 18/10 – 29/12 

 Το ΚΟΤΑ για τους λαγούς είναι ένας, για τα περδίκια τέσσερα, για τις φραγκολίνες μία και απεριόριστο για τα άλλα θηράματα, όπως διευκρίνισε. 
 Ανεξαρτήτως από το ΚΟΤΑ οι κυνηγοί είναι καλό, σημείωσε, να δώσουν την δυνατότητα σε άλλους κυνηγούς να έχουν μια κάρπωση και να υπάρχει συναδελφικότητα και να μην γίνεται η κάρπωση με στόχο τις φωτογραφίες στα Κοινωνικά Δίκτυα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι θα τιμωρείται με πρόστιμο €170 ο κάθε κυνηγός για κάθε θήραμα που ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια.

 Οι συχνότερες παραβάσεις των κυνηγών και τα προστίματα 

 Τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την περίοδο κυνηγίου, κατά τον κ. Αναγιωτό, είναι κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αρχίζει από τα €2.000 και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος ή του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2017. 

Δείτε τον χάρτη με τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου
Από €43 η ανανέωση της άδειας κυνηγιού 

 Κατά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση αναμένεται να εξορμήσουν 40.000 κυνηγοί. Ειδικότερα, η ανανέωση της άδειας κυνηγιού είναι δωρεάν για τα άτομα άνω των 80 ετών, στα 43 ευρώ για τις ηλικίες 65-80 ετών, ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-65 ανέρχεται στα 77 ευρώ. 
 Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υποβολή αιτήματος έκδοσης άδειας κυνηγιού πρέπει να δηλωθεί αν θα υπάρχει συνοδεία κυνηγετικού σκύλου, για την οποία η χρέωση φτάνει τα 10 ευρώ για δύο σκύλους με επιπλέον 1 ευρώ για τον τρίτο ή τέταρτο σκύλο, με μέγιστο τους 4 σκύλους. 

 Οι 2 αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 

 Κατά την υποβολή αίτησης της άδειας για τους κυνηγούς που θα πραγματοποιήσουν την εξόρμηση με τη συνοδεία σκύλου, πρέπει να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Υπηρεσίας και να εγγράψουν τον αριθμό σήμανσης (microchip) του σκύλου.

 «Η υπηρεσία μας με τηλεφωνικό κέντρο στα επαρχιακά γραφεία προσπαθούν να βοηθήσουν όσους δυσκολεύονται με την ηλεκτρονική πλατφόρμα», ανέφερε. 

 Η δεύτερη αλλαγή, σημείωσε ο κ. Αναγιωτός είναι ότι όποιος έχει στην κατοχή του σκύλους θα πρέπει να αναγράφονται στην άδεια του έστω και αν απλά μεταφέρονται. «Αυτό έγινε με σκοπό την αύξηση εγγραφών των σκύλων όσο στο αρχείο της Υπηρεσίας μας και για να αντιληφθεί και ο κυνηγετό - κοσμος ότι με την εγγραφή της σήμανσης θα είναι δυνατόν να εντοπιστεί ευκολότερα ένας σκύλος που έχει χαθεί ή κλαπεί»

 Σε ετοιμότητα η Θήρα 

 Τέλος να αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία θήρας βρίσκεται σε επιφυλακή και σήμερα και αύριο που αναμένεται να είναι δύσκολες ημέρες ενώ την ίδια ώρα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η πρώτη εξόρμηση αλλα΄και οι επόμενες θα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα. Αναφερόμενος στους κυνηγούς ο κύριος Αναγιωτός δήλωσε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τους χάρτες κυνηγίου ή με την εφαρμογή (Artemis Cy) που έγινε από πέρσι για συμβουλές, να τηρούν τους κανόνες μεταφοράς, χρήσης και αποθήκευσης των κυνηγετικών όπλων με στόχο να μειωθούν τα κυνηγετικά ατυχήματα να φορούν το κυνηγετικό πορτοκαλί και να μην έχουν στόχο την κάρπωση αλλά την εμπειρία μιας ακόμη κυνηγετικής περιόδου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια