Όλοι κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο 'ΑΡΓΟΣ'!

Kυνηγοί, φιλοζωικές οργανώσεις, δήμοι και -σχεδόν- σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφωνούν σφόδρα με τις επιχειρούμενες αλλαγές

Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. 

 «Ναι» στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25. 

Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και "ζωοφιλικών" συλλόγων, όπου όλοι διαφώνησαν σφόδρα με τις επιχειρούμενες αλλαγές.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται γενικευμένες στειρώσεις των σκύλων και των γατών, σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης – κηδεμόνας του δεσποζόμενου ζώου οφείλει να αποστείλει έναντι παραβόλου 150 ευρώ δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης γενετικού υλικού ζώων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι προκαλείται χάος στη ζωή των πολιτών, μεταξύ άλλων, με το «ασφυκτικό» πλέγμα των υποχρεώσεων που δημιουργούνται.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε μυστικά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς συνεργασία με φορείς και επιστήμονες, ενώ η Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», κάνοντας λόγο για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού των δήμων. Σημειωτέον ότι με το νομοσχέδιο επωμίζονται μεγάλο φόρτο εργασίας οι δήμοι, με τους τελευταίους, αλλά και την αντιπολίτευση, να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει επαρκής και μόνιμη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας μίλησε για ένα νομοσχέδιο γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και με εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ καταγγέλλει ότι οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των κυνηγών, επιβάλλοντας νέα χαράτσια. Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη, αντισυνταγματική και εμμέσως ρατσιστική» τη διάταξη που προβλέπει επιπλέον ποινές μόνο για κυνηγούς. Η συνομοσπονδία ζήτησε μάλιστα η επίμαχη διάταξη να αφαιρεθεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα στο ΣτΕ, ώστε να απαλειφθεί αυτή η διάκριση.

Αναφερόμενη δε στην υποχρεωτική στείρωση τη χαρακτήρισε «επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αυταρχική στον πυρήνα της». Επιμέρους παρατηρήσεις και ενστάσεις διατύπωσαν και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας.


Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, επέμεινε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπροστά με το νομοσχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων
, αν και εκτιμάται ότι, υπό το βάρος της πάνδημης αντίδρασης των φορέων, θα ανακοινώσει είτε σήμερα κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή είτε αύριο στην Ολομέλεια σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια