Στο ΥΠΕΝ τα δασαρχεία


Την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων (και των δασαρχείων που υπάγονται σε αυτές) στο υπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Το προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και στήριξης των πυρόπληκτων.

 Οι διευθύνσεις Δασών ανήκαν μέχρι το 1997 στο υπουργείο Γεωργίας, οπότε με το πρόγραμμα «Καποδίστριας» μεταφέρθηκαν αρχικά στις περιφέρειες και στη συνέχεια, το 2010, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.  Ενα έτος νωρίτερα, το 2009, η αρμοδιότητα για τα δάση (τότε γενική γραμματεία Δασών) μεταφέρθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο νεοσύστατο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια μάλλον θετική εξέλιξη (τη μεταφορά πρότειναν άλλωστε διαχρονικά και οι ίδιοι οι δασολόγοι του Δημοσίου), καθώς το σημερινό σχήμα είχε την παραδοξότητα οι δασικές υπηρεσίες να μην υπάγονται απευθείας σε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα για τα δάση (το ίδιο ισχύει βεβαίως και με τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομικές αρμοδιότητες). 

Η μεταφορά των υπηρεσιών (ως έχουν σήμερα) θα προβλεφθεί μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Τέλος, το υπουργείο προανήγγειλε και τη θεσμοθέτηση της έννοιας του «αναδόχου αναδασώσεων» για φορείς ή εταιρείες. 

Οπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, οι αναδασώσεις δεν θα γίνονται κατά το δοκούν, αλλά σε σημεία και με προδιαγραφές (λ.χ. ειδών δέντρων) που θα ορίζει η Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ (ο ιδιώτης θα χρηματοδοτεί τη μελέτη, που θα εγκρίνει η δασική υπηρεσία και θα αναλαμβάνει το κόστος των ενεργειών). 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια