Μόνο όσοι είχαν άδεια πέρυσι απαλλάσσονται από χαρτόσημα και τέλη

Όπως είχε προαναγγείλει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η νέα ρυθμιστική περιέχει διευθετήσεις για το κυνήγι του τρυγονιού, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά την ανανέωση των αδειών θήρας τους. 

 Η τελευταία ρύθμιση ως προς το οικονομικό σκέλος και τη συνακόλουθη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν, εξαιτίας των άδικων κατ'εμάς, μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. 

Η νέα ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου, που υπέγραψε προχθές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η ΚΣΕ με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. 

 Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε διευθετήσεις που εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης. Έτσι, οι κυνηγετικές οργανώσεις και η θηροφυλακή θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες δράσεις τους στη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής.

Εφαρμογή στα κινητά για το κυνήγι τρυγονιού 

Λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της νέας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι και η ΚΣΕ έχει λάβει διαβεβαιώσεις από το υπ. Περιβάλλοντος ότι θα γίνει πλήρως αποδεκτή η τεχνική πρόταση που επιτρέπει τη συνέχιση της θήρας του τρυγονιού στη χώρα μας. 

Έχοντας λάβει υπόψη όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα, η ΚΣΕ είχε επεξεργαστεί μια «διέξοδο» που θα επέτρεπε στο τρυγόνι να παραμείνει στα θηρεύσιμα είδη, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη απαγόρευση. 

 Αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος την, ίδια στιγμή που η θήρα του τρυγονιού απαγορεύτηκε για φέτος σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η μισή Ιταλία

Η πρόταση της ΚΣΕ βασίστηκε στα στοιχεία του προγράμματος θηραματικής κάρπωσης «Άρτεμις», αλλά και στις πολύ καλύτερες πληθυσμιακές συνθήκες που εμφανίζει το τρυγόνι στον ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης. 

 Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η ανώτατη ημερήσια κάρπωση τρυγονιών ανά κυνηγό θα μειωθεί φέτος στα έξι πουλιά, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και μια ηλεκτρονική εφαρμογή κυνηγετικής διαχείρισης, η οποία εξασφαλίζει την ελεγχόμενη, ανεκτή και αειφόρο κάρπωση που απαιτεί η Ε.Ε. 

Αναλυτικά, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο κάθε κυνηγός θα αποστέλλει τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύει σε κάθε του έξοδο, με σκοπό τα στοιχεία να συγκεντρώνονται σε μια ενιαία τράπεζα πληροφοριών. 

Το κόστος αυτής της εφαρμογής για τον κυνηγό αλλά και τον τρόπο που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τις οποίες παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε σύντομα...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

1 Σχόλια

  1. Οι σύλλογοι μην κόψουν κάνα ευρώ γιατί πρόσφεραν πολύ έργο πέρυσι στην καραντίνα.στο δασαρχείο φέτος άδεια για πρώτη φορά λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή