Επισημάνσεις από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης για πέρδικες και λαγούς

Ανακοίνωση από Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου (Α΄ ΚΟΚΔ) με αφορμή το άρθρο «Λαγούς και πέρδικες έχει γεμίσει η κρητική ύπαιθρος» που δημοσιεύτηκε στις 29-05-2021 και το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πλήθος μέσων ενημέρωσης 

  Η ομοσπονδία επιθυμεί να προβεί σε κάποιες επισημάνσεις οι οποίες είναι οι εξής: 

Οι κυνηγετικές οργανώσεις, από ιδρύσεώς τους έχουν ως καταστατική υποχρέωσή τους την τήρηση της νομοθεσίας περί θήρας καθώς και την προστασία/διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών και της άγριας ζωής εν γένει. Συνεπώς, επί δεκαετίες η δράση των κυνηγών και των οργανώσεών τους είναι διαρκής και έντονη και ειδικά τα τελευταία 21 χρόνια με την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής οι επιτυχίες στον αγώνα κατά της λαθροθηρίας είναι πολλές. Επικεντρώνοντας στην Α΄ ΚΟΚΔ, έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στη θηροφύλαξη, με τους 29 Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες (εκ των οποίων οι 23 στην Κρήτη) να έχουν επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικό έργο, κάτι που αναγνωρίζεται πανελληνίως. Κατά μέσο όρο οι μηνύσεις ετησίως ξεπερνούν τις 90, με την πλειονότητα αυτών ν’ αφορούν σε νυχτερινές συλλήψεις, κάτω από δύσκολες συνθήκες – ενώ έχουν υπάρξει περιστατικά με απόπειρα βιαιοπραγίας εναντίων των θηροφυλάκων έως και με πυροβολισμούς εναντίον τους, ευτυχώς χωρίς δυστυχή κατάληξη. Ειδικότερα στην Π.Ε. Ρεθύμνου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή συνεργάζεται άριστα με τη Δασική Υπηρεσία και πραγματοποιούνται τακτικά κοινές περιπολίες, οι οποίες έχουν στεφθεί με σημαντικές επιτυχίες. Πέραν της θηροφύλαξης, οι κυνηγετικές οργανώσεις της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των Κυνηγετικών Συλλόγων Ρεθύμνου και Περάματος, πραγματοποιούν, με ιδίους πόρους και υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού της Α΄ ΚΟΚΔ σημαντικό φιλοθηραματικό έργο με βελτιώσεις βιοτόπων και εμπλουτισμό των θηραματικών πληθυσμών, στις περιοχές ευθύνης τους. 

Ο ισχυρισμός στο άρθρο ότι η κρητική ύπαιθρος έχει γεμίσει λαγούς και πέρδικες μόνο λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, με τις σχετικές απαγορεύσεις και τους επακόλουθους εντατικούς ελέγχους δεν αντανακλά όλη την αλήθεια. Η αύξηση των πληθυσμών της πέρδικας και των λαγών στην Κρήτη δεν είναι συγκυριακή, αλλά παρατηρείται από τα χρόνια προ πανδημίας και αποτελεί κυρίως προϊόν των πολύχρονων δράσεων των κυνηγετικών οργανώσεων του νησιού. Με χαρά ακούμε ότι υπάρχουν πολίτες που είναι σ’ εγρήγορση και συμβάλλουν στην ενημέρωση των αρχών για παραβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων και σε παραβάσεις της νομοθεσίας περί θήρας. Η δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και φυσικά όλων των διωκτικών αρχών, μπορεί να βοηθηθεί σε σημαντικό βαθμό από αξιόπιστες καταγγελίες, όπως άλλωστε έχει συμβεί αρκετές φορές ως τώρα. 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να πούμε ότι η κρητική ύπαιθρος και η άγρια ζωή αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, όπως εγκατάλειψη παραδοσιακών χρήσεων, επικράτηση μονοκαλλιεργειών, κατάχρηση φυτοφαρμάκων, δηλητηριασμένα δολώματα, υπερβόσκηση, παράνομες περιφράξεις, υπερβολική διάνοιξη δρόμων και πλήθος άλλων. 

Οι κυνηγετικές οργανώσεις συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού, με τις δικές τους δυνάμεις, αλλά η επίλυση συνολικά των προβλημάτων απαιτεί συνεργασία των αρμόδιων αρχών, οι οποίες έχουν την ευθύνη της χάραξης και εφαρμογής των βέλτιστων πολιτικών, και όλων των χρηστών. 

Οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι ανοιχτές σε συνεργασίες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια