Επιστολή Κυπρίων Κυνηγών στον Κ.Μητσοτάκη


 Επιστολή συμπατάστασης του Κινήματοςπρός τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τους Έλληνες ιδιοκτήτες σκύλων

Προς: Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη 

Από: Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

19/05/2021

Θέμα Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαστε ένα Κίνημα ειδικού σκοπού που ιδρύθηκε το 2018, με στόχο την βελτιστοποίηση του Κυνηγίου στην Κύπρο, την προστασία του περιβάλλοντος από αχρείαστες παρεμβάσεις που επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στους βιότοπους, με όραμα αλλαγής σαθρών βάσεων που ταλαιπωρούν την κοινωνία.

Έχουμε άριστες σχέσεις με τα αδέλφια μας, τους Έλληνες κυνηγούς και συνεχή επαφή. Έχει υποπέσει στην αντίληψη μας, το αναφερόμενο  πρόγραμμα, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεται σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 20/05/2021.

Έχουμε μελετήσει τα σχετικά άρθρα και θεωρούμε χρέος μας να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας, όσον αφορά το άρθρο 5, που υποχρεώνει ιδιοκτήτες δεσποζομένων ζώων συντροφιάς, να στειρώσουν τα ζώα τους.

Θεωρούμε το λιγότερο υποκρισία, να απαγορεύεται διά ροπάλου, ο ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς αλλά να επιτρέπεται ο βιολογικός ακρωτηριασμός του συστήματος αναπαραγωγής οποιουδήποτε ζώου. Σίγουρα μία τέτοια πράξη δεν συνάδει ούτε με τις αρχές της υγιούς φιλοζωίας, ούτε δίνει λύση σε προβλήματα.

Όπως είμαστε σίγουροι ότι θα γνωρίζετε, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα κατοικίδια ζώα, ενεργούν ενστικτωδώς, δηλαδή με μια γονιδιακά υπαγορευμένη συμπεριφορά. Ενστικτώδης είναι επίσης για όλα τα ζώα η αναζήτηση τροφής κι ερωτικού συντρόφου, αλλά και η διαφύλαξη του προσωπικού/ζωτικού  τους χώρου. Στο βασίλειο των ζώων συνοπτικά αναφέρονται τα εξής είδη ενστίκτων:

Ένστικτο αυτοσυντήρησης – ένστικτα της διατροφής, της αποστροφής, της μαχητικότητας, της φυγής

Ένστικτο συμβίωσης – αναγκαίο για τη δημιουργία και τη διατήρηση της ομάδας.

 Σεξουαλικό ένστικτο – αναφέρεται στη διαιώνιση του είδους του γόνου και στην ιεραρχία μεταξύ των ατόμων

Το ένστικτο των γεννητόρων – αφορά την ανατροφή, εκπαίδευση, προφύλαξη των νεογέννητων

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε επέμβαση ή διαμόρφωση σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις γονιδιακά υπαγορευμένες συμπεριφορές, θα έχει ολέθριες συνέπειες, τόσο στη συμπεριφορά του ακρωτηριασμένου ζώου απέναντι σε άτομα της ίδιας φυλής, αλλά και απέναντι σε ανθρώπους, ενώ ούτε λόγος για την ηθική πλευρά του θέματος, που θεωρούμε το λιγότερο ανεπίτρεπτη.

Είναι, ή θα έπρεπε να είναι, συνταγματικό, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, να μπορεί να αποκτήσει και να κατέχει οποιοδήποτε ζώο συντροφιάς επιθυμεί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κατακρεουργήσει το ζώο του και να του στερήσει την αναπαραγωγή.

Επιτρέψτε μας να το προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά τις πιέσεις που δέχεστε από τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες και προφανώς θα είναι και οι μόνες που θα επωφεληθούν τα μάλα της ψήφισης του νομοσχεδίου αυτού, αφού θα καταλήξουν να έχουν το μονοπώλιο στις εξαγωγές των ζώων συντροφιάς, ιδιαίτερα όταν είναι μη εμπορικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο και στην Ελλάδα σήμερα. Είναι κοινό μυστικό ότι οι οργανώσεις αυτές, θησαυρίζουν από τις πωλήσεις σκύλων, είτε αυτοί είναι αδέσποτοι, είτε είναι αποτέλεσμα κλοπής από τους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης, η νομοθέτηση του προγράμματος αυτού, τιμωρεί απλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών δεσποζομένων ζώων, στο βωμό της τιμωρίας του ελάχιστου ποσοστού. Όπως απαντήσαμε σε παρόμοια φιλόδοξα νομοσχέδια και εδώ στην Κύπρο, δεν κλείνουμε τους αυτοκινητόδρομους όταν κάποιοι οδηγούν υπό την επήρεια, αλλά απλούστατα, επικεντρωνόμαστε στην τιμωρία των ενόχων.

Εν κατακλείδι, τα οποιαδήποτε κατοικίδια, δεν είναι ούτε παιγνίδι μας, ούτε απόκτημα μας. Είναι οι σύντροφοι μας, που έχουν το δικαίωμα να συνυπάρχουν μαζί μας, όπως και εμείς μαζί τους.

Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει η λογική, των οποιωνδήποτε εκβιαστικών προτάσεων των δήθεν φιλόζωων που παραμονεύουν τα κυνηγετικά κυρίως σκυλιά. Στην περίπτωση, που θα προχωρήσετε στη ψήφιση αυτού του εκτρώματος, σας ενημερώνουμε ότι θα διοργανωθεί διαμαρτυρία, έξω από την Ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο, δηλώνοντας έτσι τη στήριξη μας στους Έλληνες αδελφούς μας. 

Ας θυμόμαστε ότι η λογική τελειοποιείται, το ένστικτο είναι αμετάβλητο.

Με τιμή,

Νικόλας Προδρόμου

Πρόεδρος Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Κοιν.:       Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη – i

                 Θεοχάρης Λαλάκος – Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο – remb.nic@mfa.gr

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου –     

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια