Η θέση του Κτηνιατρικού Συλλόγου

Για το περιστατικό σχετικά με την μη μεταβίβαση σκύλου σε κτηνιατρείο της Μυτιλήνης, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  “Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στη συνάδελφο, Ταμουτσίδου Σαπφώ, η οποία, τηρώντας τη νομοθεσία, βρέθηκε να είναι κατηγορούμενη και να διασύρεται ως επαγγελματίας τόσο από ιδιωτικούς φορείς, που χωρίς να γνωρίζουν τι προβλέπεται, λοιδορούν ανθρώπους και παίζουν με την επαγγελματικής τους ακεραιότητα, όσο και με έμμεσο τρόπο από τις δημοτικές αρχές που προφανώς δε γνωρίζουν τον νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, η συνάδελφος για την αλλαγή στοιχείων ιδιοκτήτη σε ζώο ζήτησε το απαιτούμενο έγγραφο από τον Δήμο, σύμφωνα και με το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με Αριθ. Πρωτ.: 569/ 90358 (26/6/2018), το οποίο και έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και σε όλους τους Δήμους της χώρας. Με βάση, λοιπόν, το συγκεκριμένο έγγραφο, “…όπου ζητείται να διευκρινιστεί στην περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας από προηγούμενο ιδιοκτήτη εάν ως “επίσημο έγγραφο απόκτησης του ζώου” θεωρείται η υπεύθυνη δήλωση αλλαγής ιδιοκτήτη, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α)           Εάν το ζώο είναι ήδη καταγεγραμμένο στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων (ΔΗΒΔ) με το όνομα του “παλιού” ιδιοκτήτη, τότε ισχύει η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση, υπό την προϋπόθεση, ότι έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1.   του ν. 4039/2012 και έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Δήμος.

β)            Εάν το ζώο δε φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στη ΔΗΒΔ με το όνομα του παλιού ιδιοκτήτη, τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος δεν μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία “αλλαγής ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς” που προβλέπεται στην με αριθ. πρωτ. 2047/68259 /13-6-2018 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και δεν επαρκεί η υπεύθυνη δήλωση για να τεκμηριώσει την κατοχή του ζώου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα τεκμηρίωσης που αναφέρονται στο έγγραφο 174/30192/20-3-2018 του ΥπΑΑΤ. Εφόσον δεν είναι εφικτή η τεκμηρίωση με τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, τότε ο πιστοποιημένος κτηνίατρος πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο και εφόσον ο Δήμος δεν ανταποκριθεί, τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να δρουν όπως οι ίδιοι θεωρούν από μόνοι τους ορθό, αγνοώντας τη νομοθεσία, είναι δικό τους πρόβλημα και προφανώς, θα βρεθούν οι ίδιοι υπόλογοι απέναντι στον νόμο.

Αποτελεί, όμως, θράσος το να θεωρούν ,ότι μπορούν να επιβάλουν τους στόχους και τους σκοπούς τους σε κτηνιάτρους, ανθρώπους δηλαδή από τους οποίους εξαρτάται η υγεία και ευζωία των ζώων, καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Απαιτούμε την άμεση και επίσημη παραδοχή του λάθους όσων τοποθετήθηκαν εναντίον της συναδέλφου, διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για την άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματός μας, προκειμένου να υπερασπιστούμε την επαγγελματική και ηθική μας ακεραιότητα”.

  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
ΑΘΗΝΑ ΤΡΑΧΗΛΗ                                                     ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια