Ευρωκοινοβούλιο: Εύσημα για το έργο των Ελλήνων κυνηγών στην αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Εθελοντές κυνηγοί, μέλη συλλόγων, φροντίζουν για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στις γύρω περιοχές

 Όταν στη χώρα μας έχουν επικρατήσει μόνο οι ακραίες ζωοφιλικές απόψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζεται το σοβαρό έργο των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα. 
 Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Εκεί κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ David Scallan, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κυνηγών (FACE), που αναφέρθηκε στο σοβαρό ενδιαφέρον αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κυνηγετικές οργανώσεις για το σοβαρό αυτό θέμα. Μάλιστα, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα στη Βουλγαρία κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, εξήρε το έργο των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων. 

Τόνισε πως τόσο η ΚΣΕ όσο και οι κυνηγετικές ομοσπονδίες, με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους, εργάζονται από κοινού με τις κρατικές 
Αρχές (κτηνιατρική και δασική υπηρεσία), έτσι ώστε να προσδιορίσουν από κοινού τα μέτρα παρακολούθησης, ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου, αλλά και των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων. 

Συνεργεία δίωξης 

Ειδική αναφορά έκανε στα συνεργεία δίωξης που έχουν δημιουργηθεί από εθελοντές Έλληνες κυνηγούς, μέλη των κυνηγετικών συλλόγων, για τη μείωση του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου στις γύρω περιοχές. 
Δεν παρέλειψε να τονίσει το υψηλό αίσθημα ευθύνης των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων που αρκετό καιρό πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων διοργάνωσαν πολλές ενημερωτικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, με ομιλητές ειδικούς κτηνιάτρους και θηραματολόγους των κυνηγετικών ομοσπονδιών, ώστε οι κυνηγοί, αλλά και οι πολίτες να ενημερωθούν για την ασθένεια, τα μέτρα βιοασφάλειας τόσο στο κυνήγι όσο και στον χειρισμό του κρέατος. 
 Η πρωτοβουλία για τη συνεδρίαση αυτή ανήκει στον Ιταλό ευρωβουλευτή Marco Dreosto, προκειμένου να ενημερωθούν οι ευρωβουλευτές και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων χρηστών (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, αγρότες κ.λπ.) για την εξέλιξη της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. 
Εκτός από την Ελλάδα, ειδική αναφορά έγινε και για την Πολωνία, όπου εκεί αρκετά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε εννέα περιοχές και ενεργοποιήθηκε ο στρατός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια