Μαγαδασκάρη: Ανακάλυψαν το μικρότερο ερπετό στη γη

 Οι επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν ένα υποείδος χαμαιλέοντα στο μέγεθος των σπόρων του ηλίανθου που ίσως να είναι το μικρότερο ερπετό στη Γη. Οι δύο μικροσκοπικές σαύρες, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ανακαλύφθηκαν από μιακοινή  ομάδα αποστολής της Γερμανίας και της Μαδαγασκάρης στο βόρειο τμήμα της Μαδαγασκάρης.

Το σώμα του αρσενικού Brookesia nana, ή νανο-χαμαιλέοντα, έχει μήκος μόλις 13,5 mm (0,53 ίντσες), καθιστώντας το το μικρότερο από όλα τα περίπου 11.500 γνωστά είδη ερπετών, σύμφωνα με Bavarian State Collection of Zoology στο Μόναχο. Το συνολικό του μήκος από τη μύτη έως την ουρά είναι κάτω από 22 mm (0,87 ίντσες).

Ο θηλυκός νανο-χαμαιλέοντας είναι μεγαλύτερος, με συνολικό μήκος 29 mm, ανέφερε το ερευνητικό ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν περαιτέρω δείγματα του νέου υποείδους «παρά τη μεγάλη προσπάθεια».


Ο πλησιέστερος συγγενής του είδους είναι ελαφρώς μεγαλύτερος. Πρόκειται για το Brookesia micra, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε το 2012. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο βιότοπος της σαύρας είναι μικρός, όπως συμβαίνει και με παρόμοια υποείδη. 

«Ο βιότοπος του νανο-χαμαιλέοντα δυστυχώς έχει επηρεαστεί από την αποψίλωση των δασών, αλλά η περιοχή τέθηκε πρόσφτα υπό προστασία, ώστε να διασωθεί το είδος», ανέφερε ο Όλιβερ Χάουλισεκ, επιστήμονας στο Κέντρο Φυσικής Ιστορίας στο Αμβούργο.


Πληροφορίες Reuters

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια