Έρχεται νόμος για στείρωση των σκύλων


Ανατροπές στο ισχύον πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς φέρνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

 Η υποχρεωτική για όλους τους ιδιοκτήτες στείρωση των κατοικίδιων τους με πρόβλεψη παράλληλα για σχετική επιδότηση, ένα νέο πλάνο προστίμων και παραβάσεων, καθώς και ρυθμίσεις για τις ευθύνες των δήμων «κλειδώνουν», κατά πληροφορίες, στις νέες διατάξεις. 
 «Υψηλή αρμοδιότητα στους δήμους αλλά και πολύ αυξημένη λογοδοσία» είναι η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου.

«Θα δώσει ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει, όπως με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων». 

Ειδικότερα, στα σκαριά βρίσκεται η θέσπιση της υποχρεωτικής στείρωσης ζώων συντροφιάς οποιουδήποτε ιδιοκτήτη, συμπεριλαμβανομένων και των κυνηγετικών σκύλων, με μοναδική εξαίρεση από το μέτρο προφανώς τους πιστοποιημένους εκτροφείς.
 
Τη ρύθμιση αναμένεται να συνοδεύουν «κίνητρα», δηλαδή επιδότηση για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
 Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον δύο κρίσιμες διατάξεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες των δήμων.

 Από τη μια η κυβέρνηση καταρτίζει πλάνο νέων πόρων προς τους δήμους για να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες τους, ωστόσο αναμένεται ταυτόχρονα σφιχτό πλαίσιο ελέγχων, το οποίο θα καταλήγει σε… μπλόκο χρηματοδότησης (ακόμα και για άλλα έργα) εφόσον δεν πιάνονται οι καθορισμένοι στόχοι της προστασίας των ζώων. 

Από την άλλη σχεδιάζεται ένα «ταβάνι» στον αριθμό φιλοξενίας ζώων στα δημοτικά «καταφύγια» (της τάξης των 40 ή 50) με την πρόβλεψη προστίμου για κάθε επιπλέον τετράποδο. 
Από την πλευρά τους οι οργανώσεις ζητούν διαφάνεια στους δήμους και ουσιαστικά αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ισχύουσες πενταμελείς επιτροπές που συγκροτούνται με επιλογή του εκάστοτε τοπικού άρχοντα, προκειμένου τα ίδια τα σωματεία να αποκτήσουν μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο στην παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. 

Επίσης ζητούν να απαγορευθεί διά νόμου ακόμα και το προσωρινό δέσιμο των ζώων.

 «Σε τακτικές συναντήσεις μας για έξι μήνες με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, νυν υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο και τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου είδαμε ποιος θα πρέπει να είναι ο κορμός του νομοσχεδίου για να κάνουμε επιτέλους ένα σοβαρό βήμα μπροστά» επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη. «Οχι με ημίμετρα», όπως λέει η ίδια στα «ΝΕΑ», «αλλά με πραγματικές λύσεις που παρουσιάσαμε σε ένα έτοιμο, πλήρες σχέδιο νόμου. Και πήραμε διαβεβαιώσεις πως σημαντικό μέρος των προτάσεων της Ομοσπονδίας θα γίνει δεκτό».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια