Απάντηση της ΚΟΜΑΘ για την απομάκρυνση αγριόχοιρων

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στους κόλπους των κυνηγών με  ανάρτηση η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου δημιουργούνται συνεργεία κυνηγών για την απομάκρυνση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων από κεντρικούς δρόμους και άλση της περιοχής Πανοράματος με τη με την μέθοδο της παγίδευσης αλλά και χρησιμοποίησης σκύλων. και την διαψευσή της από τον Κ.Σ. Θεσσαλονίκης, ήρθε και η απάντηση της ΚΟΜΑΘ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.


Επιστολή της ΚΟΜΑΘ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης 

Πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο την απόφαση 57850/4-12-2020 της Υπηρεσίας σας σχετικά με την απομάκρυνση ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων ή αγριόχοιρων από το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Σας είναι γνωστό πως η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι της περιοχής ευθύνης σας, πάντα με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν σε κάθε αίτημα αρωγής προς την Υπηρεσία σας, και την κοινωνία γενικότερα, με βάση την κείμενη νομοθεσία, τις γενικότερες συνθήκες, διαθέτοντας πόρους, εξοπλισμό, προσωπικό και εθελοντική συμμετοχή κυνηγών μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων.

Επίσης το θέμα της παρουσίας αγριόχοιρων εντός του οικιστικού ιστού της Θεσσαλονίκης είναι γνωστό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες. Σε προηγούμενο αίτημα της υπηρεσίας για παρουσία αγριόχοιρων σε εντοπισμένο σημείο του Πανοράματος (Άλσος Ανάληψης) οι κυνηγετικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν, μετά από ειδική σύσκεψη παρουσία των Kυνηγετικών Συλλόγων και της Δασολογικής Σχολής και σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και το Δήμο Πανοράματος. Θυμίζουμε ότι για την πολυήμερη εκείνη επιχείρηση το 2019 η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διέθεσε δέκα (10) Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες από τις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών, τρείς επιστημονικούς συνεργάτες, τα οχήματα τους, ενώ τέσσερις (4) Κυνηγετικοί Σύλλογοι διέθεσαν οχήματα για την μεταφορά και εξοπλισμό, μαζί με κυνηγούς εθελοντές.

Για το θέμα αυτό επιγραμματικά αναφέρουμε τα εξής:

1) Η παρούσα απόφαση λαμβάνει χώρα σε περίοδο πανδημίας υπό εθνικό lockdown, όπου μεταξύ άλλων, με εμμονή κυβερνητικών υπουργών, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών για άσκηση της θήρας, για αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Με ποιο κωδικό θα μετακινηθούν οι κυνηγοί που μνημονεύει η απόφαση; Αν για αυτούς θα επιτραπεί, εύλογα θα πρέπει να ισχύει αυτό για κάθε κυνηγό, εντός νομού και με τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι το αίτημα των κυνηγετικών οργανώσεων (αλλά και αρκετών βουλευτών και πολιτικών φορέων).

2) Η συγκρότηση των συνεργείων δίωξης για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων δεν έχει σχέση με το θέμα απομάκρυνσης αγριόχοιρων από το Πανόραμα και δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να γίνεται αναφορά σε ονόματα κυνηγών που για άλλους λόγους ανταποκρίθηκαν παλαιότερα σε αίτημα της Πολιτείας.
3) Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας, λόγω της πανδημίας και επομένως δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούν τώρα σε οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα συμμετοχής, ούτε είναι γνωστό ποιες θα είναι οι υπηρεσιακές ανάγκες μετά τη λήξη της αναστολής
4) Το επιχειρησιακό θέμα αντιμετώπισης της παρουσίας αγριόχοιρων εντός κατοικημένων περιοχών είναι ευρύ και σύνθετο, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αναλυτικής σύσκεψης για να καθοριστούν τα μέσα, οι φορείς συμμετοχής, ο τρόπος, τα σημεία εφαρμογής, η κάλυψη του κόστους, κ.ά. Και αυτό δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την ενεργό παρουσία και συμμετοχή των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς σας ενημερώνουμε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν η ΚΟΜΑΘ και οι τοπικοί Σύλλογοι να συνδράμουν σε αυτήν την απόφαση.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Πολυχρόνης 

Ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Καλογεράκος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια