Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει άρση της απαγόρευσης κυνηγιού αγριόχοιρων


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έχει εισηγηθεί στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα κατά της πανδημίας, ένα από τα πρώτα που θα πρέπει να σκεφτούν να άρουν να είναι και αυτό που αφορά την αναστολή του κυνηγιού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και δη κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, για έναν και μόνο συγκεκριμένο λόγο. Για να περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της αφρικανικής πανώλης.

Μην τρομάζετε, η αφρικανική πανώλη είναι μια ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, ωστόσο είναι πολύ μεταδοτική μεταξύ των χοίρων και εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να πλήξει σε σημαντικό βαθμό το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους.

Στην οξεία φάση της ασθένειας από στελέχη υψηλής λοιμογόνου δύναμης, τα γουρούνια αναπτύσσουν υψηλό πυρετό, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο άλλο αξιόλογο σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια όμως χάνουν την όρεξή τους. Όσα έχουν λευκό δέρμα, τα άκρα γίνονται μπλε – μωβ και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές αιμορραγίες στα αυτιά και στην κοιλιά. Τα νοσούντα γουρούνια μπορεί να τρέμουν, να έχουν ταχύπνοια, εμετούς και μερικές φορές να βήχουν, ενώ όταν στέκονται όρθια είναι ασταθή. Εντός μερικών ημερών γίνονται κωματώδη και πεθαίνουν. Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι κρούσμα αφρικανικής πανώλους είχε βρεθεί σε χοίρους μικρής οικόσιτης μονάδα των Σερρών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πηγή : Newsbeast.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια