Προϋποθέσεις για να είναι νόμιμο ένα κουτί μεταφοράς


Το συγκεκριμένο ζήτημα εμπίπτει αποκλειστικά στο άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο οποίο γίνεται αναφορά στην φόρτωση των οχημάτων.

Τα κυνηγετικά κουτιά μεταφοράς σκύλων, θεωρούνται ως εξέχοντα μεταφερόμενα φορτία και από την λεπτομερή εξέταση των παραγράφων του ανωτέρω άρθρου συνάγεται με σαφήνεια ότι είναι ΝΟΜΙΜΑ όταν:


1. Δεν προεξέχουν περισσότερο από το 30% του μήκους του αμαξώματος του αυτοκινήτου.
2. Η κατασκευή μεταφοράς δεν είναι μόνιμη και σταθερή αλλά είναι αφαιρούμενη και ασφαλής, ώστε να μην δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος.
3. Δεν περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, δεν καλύπτονται τα φώτα και οι πινακίδες και δεν δυσχεραίνεται η οδήγηση που πρέπει να είναι πάντα ασφαλής.
4. Υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, όταν αυτός περιορίζεται από το κουτί μεταφοράς.
5. Έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ειδική πινακίδα διαστάσεων 0,50Χ0,50 λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες από ειδικά αντανακλαστικά υλικά. (ένδειξη φορτίου)
6. Έχει τοποθετηθεί στο πίσω μέρος ερυθρός φανός για την νύχτα και ειδικό ερυθρό αντανακλαστικό στοιχείο.
7. Εάν το κουτί μεταφοράς είναι ασφαλισμένο σε ασφαλιστική εταιρεία για τις προς τρίτους ζημιές είναι ενισχυτικό της νομιμότητάς του.
8. Για τα εξέχοντα του οχήματος κουτιά μεταφορά σκύλων δεν απαιτείται ειδική άδεια από κάποια υπηρεσία, αρκεί να τηρούνται οι παραπάνω κανόνες.
9. Για τα τρέϊλερ μεταφοράς σκύλων, απαιτείται η δήλωσή τους και η έκδοση ειδικής άδειας έλξεως από το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
10. Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων που δεν εξέχουν από το αμάξωμα του οχήματος, βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω στην καρότσα Φ.Ι.Χ. δεν υπάρχει ζήτημα.


Συμπερασματικά, οι αναρίθμητοι κυνηγοί που προσαρμόζουν εξέχοντα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων στο αυτοκίνητό τους, θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά το άρθρο 32 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς καθώς και η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής και Τροφίμων δεν κάνουν καμία αναφορά για ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ των κουτιών μεταφοράς σκύλων. Επίσης κανένα πρόστιμο δεν αναφέρεται ειδικά για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ούτε στο νόμο 4039/2012, ούτε στην εν λόγω εγκύκλιο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια