Η Αστυνομία θα έχει Πρόσβαση στα Τσιπ Ζώων Συντροφιάς

Τη διασύνδεση της Βάσης Δεδομένων Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας ενεργοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατόπιν συνεννοήσεως με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο ενεργειών για τη διασφάλιση της προστασίας και της ευζωίας των ζώων και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος της απλοποίησης των διαδικασιών για τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτικών Αρχών.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Αστυνομία έχει δυνατότητα να αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του υπουργείου που σχετίζονται με τους κατόχους ζώων συντροφιάς.

Ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη

Συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη είναι πλέον δυνατή μέσω αναζήτησης:

-του αριθμού ταυτότητας, του αριθμού διαβατηρίου ή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου

-του επωνύμου, του ονόματος και του έτους γέννησης του ιδιοκτήτη

-του αριθμού microchip του ζώου συντροφιάς

Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι ελεγκτικές δυνατότητες της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εγκατάλειψης, κακοποίησης και βασανισμού των ζώων συντροφιάς.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης των ανιχνευτών εντοπισμού – ανάγνωσης σήμανσης ζώων συντροφιάς που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου κακοποίησης των ζώων συντροφιάς σε όλες τις διαστάσεις του.


Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας του υπουργού, που έγινε δεκτή από το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Μάλιστα, για την εφαρμογή των διατάξεων προστασίας των ζώων έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλειώτα, η οποία έχει οριστεί για την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στο γραφείο του εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι το υπουργείο θα συνεχίσει την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου, αντάξιου των ευρωπαϊκών προτύπων, με το οποίο θα διασφαλιστεί η προστασία και η ευζωία των ζώων συντροφιάς στην πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια