Πρωτοφανές: Σκύλος παίρνει διατροφή.


Σε μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση προέβη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία μάλιστα δημιουργεί και δεδικασμένο, επιδικάζοντας σε ιδιοκτήτη σκύλου που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο -με αποδεδειγμένη ευθύνη του οδηγού- εκτός από τα νοσήλια του ζώου, αποζημίωση για ηθική βλάβη αλλά και την πλήρη διατροφή του ζώου μέχρι αυτό να γίνει καλά ή για όλη την υπόλοιπη ζωή του!
 Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 1954/2020 βάσει της οποίας ουσιαστικά αναγνωρίζεται και η... νομική υπόσταση του ζώου, αφού με την επιδίκαση της διατροφής, αυτό πλέον απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλον τραυματία τροχαίου ατυχήματος! 
 Το  ατύχημα συνέβη σε αγροτικό δρόμο στην Κρήτη όταν ο οδηγός αυτοκινήτου δεν αντιλήφθηκε -ενώ θα μπορούσε- ότι το σκυλί, ένας γερμανικός ποιμενικός, το οποίο ο ιδιοκτήτης το κρατούσε από το λουρί του, είχε προσεγγίσει τον εμπρόσθιο τροχό του οχήματός του και ξεκίνησε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο οπίσθιο δεξιό άκρο του ζώου .

Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη του σκύλου Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης   σχολιάζοντας την απόφαση αναφέρει ότι:

«παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθότι είναι η πρώτη φορά που επιδικάζεται δαπάνη μηνιαίας διατροφής για σκύλο». 
 «Βάση του νόμων 4039/2012 και 4235/2014 που καθορίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα  οικόσιτα ζώα τα σκυλιά χαρακτηρίζονται ως ζώα συντροφιάς με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες του. 
Το εν λόγω σκυλί ήταν τσιπαρισμένο και ο ιδιοκτήτης του το κρατούσε από το στηθολουρό του ως όφειλε βάση του νόμου.»

Η απόφαση όπως έκρινε θεώρησε ότι το τραυματισμένο ζώο απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάποιο τραυματία σε τροχαίο ατύχημα, και επιδίκασε λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο χρόνο ζωής ενός γερμανικού ποιμενικού και την γνωμάτευση του κτηνιάτρου, μηνιαίο διατροφικό συμπλήρωμα αρχικά για τρία χρόνια και εν συνεχεία επειδή δεν μπορεί να προβλεφτεί από τώρα η εξέλιξη της υγειάς του απέρριψε ως πρόωρη ασκηθείσα την υποχρέωση αυτή για διάστημα 7 ετών.   »

Ο ιδιοκτήτης δηλαδή μπορεί να επανέλθει με νέα αγωγή εάν η κατάσταση του σκύλου του παραμείνει στάσιμη ή επιδεινωθεί. 

Βέβαια η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη αλλά η προσέγγιση του θέματος είναι νομικά τεκμηριωμένη», εξηγεί ο δικηγόρος. 

 Το ποσό που ήδη καταβάλλει ο άνθρωπος που χτύπησε τον σκύλο ανέρχεται στα 114 ευρώ τον μήνα μόνο για τη διατροφή - υπολογίζεται η τροφή του σκύλου και τα φάρμακα που πρέπει να παίρνει - και αυτό θα ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2022, οπότε και θα επανεξεταστεί η υγεία του γερμανικού ποιμενικού!
 Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Έδρα υπολόγισε το προσδόκιμο της ζωής αυτής της ράτσας. Συνολικά και μέχρι το 2022 ο ιδιοκτήτης θα λάβει 4.560 ευρώ, που είναι τα έξοδα της διατροφής, η ηθική βλάβη (1.000 ευρώ) και τα έξοδα της νοσηλείας του ζώου.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια