Ο «Δεκάλογος» του καλού κυνηγού


 Κυνηγετικός Σύλλογος Τυμπακίου

Σκοπός του παρακάτω κώδικα είναι να προωθήσει μια ηθική για το κυνήγι, βασισμένη στη σημερινή πραγματικότητα. Υπεύθυνος για ένα εθνικό κεφάλαιο που είναι σημαντικό να μεταφέρει στις μελλοντικές γενιές, ο κυνηγός πρέπει να σέβεται όχι μόνο τους νόμους και τους κανονισμούς που έχουν σχέση με το κυνήγι, αλλά και τους κανόνες του βιολογικού παιχνιδιού.

Πρέπει να έχει συνείδηση των καθηκόντων και των ευθυνών του -όσον αφορά τη φύση γενικότερα και το θήραμα ειδικότερα- και φυσικά να σέβεται τους άλλους και τα αγαθά τους. Αυτός είναι ο 10λογος του καλού κυνηγού:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

-Πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου πρέπει να ενημερώνεστε για τυχόν νέες απαγορεύσεις και καταφύγια που δημιουργήθηκαν.

  1. ΓΝΩΣΗ

-Να γίνετε ένας εξειδικευμένος κυνηγός: γνωρίστε όσο γίνεται καλύτερα τα είδη, τους νόμους και τους κανονισμούς.

-Αναγνωρίστε το ρόλο των αρπακτικών.

  1. ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

-Αντιμέτωποι με μια κληρονομιά κοινή στην ανθρωπότητα, να είστε συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τις ευθύνες σας. Προσπαθήστε ώστε οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης του κυνηγίου σε κάθε χώρα να προσαρμόζονται στις ανάγκες διατήρησης των μεταναστευτικών ειδών.

-Αποφεύγετε να κυνηγάτε όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης. Βοηθήστε, αντίθετα, κάθε άγριο ζώο να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

-Σιγουρευτείτε, πριν πυροβολήσετε: ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους -έστω και κατά λάθος- δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.

-Αποφύγετε τις αναίτιες ενοχλήσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

-Μη χρησιμοποιείτε το θήραμα για κερδοσκοπικούς λόγους.

  1. ΣΕΒΑΣΜΟΣ

-Μην πυροβολείτε θηράματα που έχουν ξεσηκωθεί ή διώκονται από σκυλιά άλλων κυνηγών.

-Να σέβεστε πάντοτε το θήραμα. Μεταχειριστείτε το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Κατά την άσκηση του δικαιώματός σας, σεβαστείτε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο του κυνηγίου: είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους.

-Σεβαστείτε αυτούς που σας υποδέχονται στη γη τους και την Πολιτεία που σας επιτρέπει να κυνηγάτε.

-Μαζέψτε τους άδειους κάλυκες, βοηθάτε το περιβάλλον.

-Σεβαστείτε τους άλλους χρήστες της φύσης, αλλά και αυτούς που απλώς την παρατηρούν.

-Να μην παραβιάζετε τις περιφράξεις εκτάσεων και να σέβεστε τις καλλιέργειες και τις περιουσίες των άλλων.

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

-Αναζητήστε συστηματικά το πληγωμένο ή το νεκρό θήραμα.

-Μην τουφεκίζετε σε μακρινές αποστάσεις, το πολύ-πολύ να τραυματίσετε το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρετε, ενώ θα υποφέρει.

  1. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

-Να γίνετε ένας υπεύθυνος κυνηγός: όποτε έχετε την ευκαιρία, συμμετέχετε σε επιστημονικές μελέτες που αφορούν το θήραμα. Να επιστρέφετε τα δαχτυλίδια που βρίσκετε και αφαιρείτε από τα πουλιά. Να συμπληρώνετε προσεκτικά τα σχετικά ερωτηματολόγια.

-Η συνεργασία με τους υπεύθυνους για το κυνήγι και τις επιστημονικές οργανώσεις προστασίας της φύσης είναι πάντοτε χρήσιμη.

-Μην ξεχνάτε να ξανακλείνετε τους φράκτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα.

-Αποφύγετε τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου, μία βολή αρκεί για να γίνει ζημιά.

-Σεβαστείτε τις πινακίδες. Όταν τις μετατρέπετε σε στόχους κάνετε μια ανόητη πράξη που επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

-Έχετε πάντα πάνω σας την κυνηγετική άδεια: όταν κυνηγάτε, είναι υποχρεωτικό.

-Μην ανάβετε φωτιά στο δάσος και μην την αφήνετε ανεξέλεγκτη. Να σβήνετε καλά το τσιγάρο σας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

  1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

-Πρέπει να πυροβολείτε μόνο όταν είστε βέβαιος ότι έχετε μπροστά σας μόνο το θήραμα και σε ακτίνα βολής δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος ή ζώο.

-Να μη στρέφετε την κάννη του όπλου σας προς άλλον και να μην το αφήνετε γεμάτο δίπλα σας εν ώρα αναπαύσεως.

-Προσπαθήστε οι σκύλοι σας να μη γίνουν άγριοι και ανυπάκουοι. Κρατήστε τους με λουρί στους δρόμους και στα μονοπάτια.

-Πρέπει να φέρετε μαζί σας φαρμακευτικό υλικό για έκτακτες περιπτώσεις.

  1. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

-Κοντά σε κατοικημένες περιοχές, συμμορφωθείτε με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφαλείας και διατηρήστε, όσο γίνεται περισσότερο, την ησυχία των κατοίκων.

-Να δέχεστε χωρίς αντίρρηση τον έλεγχο και τις συστάσεις των αρμοδίων οργάνων φύλαξης των θηραμάτων, να τους συμπεριφέρεστε με ευγένεια και να τους βοηθάτε στο δύσκολο έργο τους.

  1. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

-Συμμετέχετε ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία.

-Βοηθήστε την προστασία και την ανάπτυξη των βιοτόπων της άγριας πανίδας: Συμμετέχετε στη διατήρηση των δασών, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.

-Να επισκέπτεστε συχνά και να συμμετέχετε όσο είναι δυνατό στις εκδηλώσεις του κυνηγετικού συλλόγου που ανήκετε, ώστε να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει και να βοηθάτε κι εσείς, όπως μπορείτε, το δύσκολο έργο τους.

  1. ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

-Με τη συμβουλή και το παράδειγμα, στηρίξτε την εκπαίδευση και την καλή συμπεριφορά των νέων κυνηγών.

-Μη συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα! Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι κι ο καλύτερος κυνηγός.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια