Πρός απαγόρευση τα μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους – Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι κυνηγοί


Με την απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή REACH τροποποίησε το παράρτημα XVII του κανονισμού REACH, απαγορεύοντας τη χρήση και τη μεταφορά πυρομαχικών με μόλυβδο εντός των υγροτόπων ή σε ακτίνα 100 μέτρων από αυτούς. 

Oυσιώδη γνωρίσματα της μεταβατικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, δηλαδή εδαφών που ανέπτυξαν ειδικά γνωρίσματα ως αποτέλεσμα της υψηλής υπόγειας στάθμης νερού. Υγρότοπος ονομάζεται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά έχει υγρό υπόστρωμα για μεγάλο διάστημα του έτους.  

Την αντίδραση της γενικής συνέλευσης της FACE που εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια κυνηγούς της Ευρώπης, έχει προκαλέσει η απόφαση της επιτροπής για τον περιορισμό των μολύβδινων σκαγιών σε υγρότοπους. 
Σε ψήφισμά τους επισημαίνουν πως θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένη νομική αβεβαιότητα όσον αφορά: -Τον ασαφή και ρευστό ορισμός τους υγροτόπου, ο οποίος περιλαμβάνει από μικρές και προσωρινές λακκούβες έως και βάλτους χωρίς ορατό νερό.
 -Τις ζώνες ασφαλείας 100 μέτρων γύρω από οποιοδήποτε νερό. 
-Την απαγόρευση της κατοχής φυσιγγίων με μολύβδινα σκάγια. 
 Εκφράζουν δε τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά όργανα για να διασφαλιστεί ότι η χρήση μολύβδινων σκαγιών για το κυνήγι σε υγρότοπους καταργείται με αποτελεσματικό και κατανοητό τρόπο για τους κυνηγούς και τους υπεύθυνους θηροφύλαξης στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια