Υπερψηφίστηκε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Πάνω από το 36% των άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν αναρτήθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευση. Κάποια από τα άρθρα που «ξέφυγαν» και οι διαμαρτυρίες των φορέων.


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά, οι αρμόδιοι φορείς κατέθεσαν τις απόψεις τους μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόζονται στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

 Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.


  Παρεμβάσεις φορέων 

Με θετικές παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις, προβληματισμούς και έντονες διαφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση γης σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, εξορύξεις υδρογαναθράκων ή με τη λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εμφανίστηκαν οι 25 εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν και κατάθεσαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ομως από τα συνολικά 130 άρθρα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλήτην Παρασκευή 24 Απριλίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, σχεδόν τα 50 δεν τέθηκαν ποτέ σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα opengov. Η ΡΑΕ, έχει προχωρήσει απαραίτητες κινήσεις για να εξεταστούν γρήγορα οι 1800 αιτήσεις για αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν και σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Θέλουμε σοβαρούς επενδυτές και όχι επενδυτές που κάνουν αιτήσεις, δεσμεύουν τη γη χωρίς να προχωράνε σε έργα», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.


 Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια