Βρείτε online την "ανθρώπινη" ηλικία του σκύλου σας

Πρόσφατα το Ανεξάρτητο Πρακτορείο Ειδησεων ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε ενα άρθρο για τις τελευταίες πρακτικές στον υπολογισμό της ηλικίας του σκύλου μας αναλογικά με την ανθρώπινη ηλικία.

Το άρθρο αναφέρει πως  ολοι οι σκύλοι, άσχετα με τη ράτσα τους, ακολουθούν μια παρόμοια αναπτυξιακή πορεία, φθάνοντας στην εφηβεία περίπου στην ηλικία των δέκα μηνών και πεθαίνοντας πριν τα 20 τους χρόνια.
Είδαμε πως υπήρχαν πολλες απορίες στα ΜΚΔ και έτσι το kinigetika.gr σχετικά με το θέμα κτηνίατρο, ο οποίος μας συστησε μια online εφαρμογή που ανάγει την ηλικία του σκύλου μας, στα ανθρώπινα δεδομένα.


Επίσης μας ξεκαθάρισε πως είναι λάθος αυτό που πολλοι νομίζουν ότι ένα σκυλίσιο έτος αντιστοιχεί σε επτά ανθρώπινα χρόνια.
 Αυτό είπε είναι μια παλιά "μπακαλίστικη" μέθοδος υπολογισμού που ισχύει σε ελάχιστα σκυλια.

 Κάθε ράτσα έχει έναν δικό της φυσικό λογάριθμο ηλικίας. Δηλαδή μπορεί ένας 5χρόνος σκύλος Χ ρατσας να είναι 35 ετών σε ανθρώπινα έτη, αλλά ένας άλλος 5χρονος σκύλος Y ράτσας να είναι 32 ετών. 

Για όσους γνωρίζουν μαθηματικά η νέα φόρμουλα που αναφέρει στο αρθρά του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι η εξής:

Φυσικός λογάριθμος της ηλικίας του σκύλου πολλαπλασιασμένο επί 16 και μετά συν 31 ( 16 Χ ln ηλικίας σκύλου + 31).



 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τρέι Άϊντεκερ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το «Science».
Η νέα εξίσωση βασίζεται σε μια σχετικά νέα ιδέα της βιολογίας, ότι οι χημικές τροποποιήσεις στο DNA που συμβαίνουν στη διάρκεια της ζωής, δημιουργούν το λεγόμενο «επιγενετικό ρολόι», το οποίο καταγράφει αρκετά καλά τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου ή ζώου, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία του.
Με βάση τη νέα μέθοδο, ένα σκυλάκι επτά εβδομάδων αντιστοιχεί βιολογικά σε ένα ανθρώπινο μωρό εννέα μηνών, μια ηλικία περίπου που και τα δύο είδη αρχίζουν να βγάζουν δόντια. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια