Χαρακτηριστικά GPS και GLONASS

-To αρκτικόλεξο GPS σημαίνει Global Positioning System (παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης).
Το σύστημα ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και σύντομα δόθηκε για χρήση στο κοινό.

-Το GLONASS είναι αρκτικόλεξο, των λέξεων Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema
δηλαδή Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης και αποτελεί τη Ρώσικη εκδοχή του GPS (Global Positioning System).

Με το σύστημα A-GLONASS και A-GPS που εκτός από τους δορυφόρους χρησιμοποιούν και τους πύργους κυψελών της κινητής τηλεφωνίας κοντά στην τοποθεσία σας, παρέχεται υψηλής ακρίβειας πλοήγηση όπως πλοήγηση στροφή με στροφή, δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο και πολλά άλλα.
Σήμερα, κάθε κινητό τηλέφωνο, είναι εξοπλισμένο με A-GPS (υποβοηθούμενο Global Positioning System) το οποίο χρησιμοποιεί δυνατότητες δικτύου για να εντοπίσει την τοποθεσία σας.

Αυτό βέβαια ισχύει μόνο στα κινητά και όχι στα κυνηγετικά gps αφού δεν έχουν κάρτα sim.


 Ποιές είναι οι διαφορές του GLONASS από το GPS;

Το GPS που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ διαθέτει ένα δίκτυο 31 δορυφόρων που καλύπτει τον πλανήτη και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε εμπορικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, πλοηγούς κλπ.
 Το GLONASS αναπτύσσεται από τη Ρωσία που αρχικά ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1976. Διαθέτει δίκτυο 24 δορυφόρων που καλύπτουν τη γη.

 Η εικόνα δείχνει την τροχιά και τον αστερισμό του GLONASS (αριστερά) και του GPS (δεξιά)



Δηλαδή όπως βλέπουμε το GPS παρέχει μεγαλύτερη κάλυψη επιφάνειας και το GLONASS μεγαλύτερη ακρίβεια!

Όταν χρησιμοποιείται μόνο το GLONASS δεν έχουμε ισχυρή κάλυψη όπως το GPS, αλλά όταν και τα δύο χρησιμοποιούνται μαζί αυξάνεται η ακρίβεια και η κάλυψη.

Η ακρίβεια είναι το πλεονέκτημα του GLONASS με ακρίβεια μέχρι 2 μέτρα.


Το GPS + GLONASS επιτρέπει στη συσκευή μας να δέχεται σήμα από μια ομάδα 55 δορυφόρων σε όλο τον κόσμο.
 Έτσι, έχουμε πολύ καλή απόκριση στους δέκτες μας, αλλά όταν τα πράγματα ζορίζουν και βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου τα σήματα GPS είναι ασθενή, όπως ανάμεσα σε τεράστια κτίρια, υπόγειες διαβάσεις, η σε χαράδρες και πυκνά δάση θα έχετε σήμα με ακρίβεια μόνο από τους δορυφόρους του  GLONASS.



Τι φέρνει το μέλλον;

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί και εξελίσει ένα σύστημα που ονομάζεται GALILEO το οποίο παρέχει εξαιρετικά ακριβείς υπηρεσίες παγκόσμιας τοποθέτησης υπό πολιτικό έλεγχο. Το σύστημα Galileo αποτελείται από 30 δορυφόρους (27 λειτουργικά + 3 ενεργά ανταλλακτικά), τοποθετημένα σε τρία κυκλικά επίπεδα τροχιάς μέσης γης σε υψόμετρο 23 222 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη και σε κλίση των τροχιακών επιπέδων 56 βαθμών στον ισημερινό.

 Η Κίνα αναπτύσσει τον δικό της αστερισμό 35 δορυφόρων που ονομάζεται δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou και βρίσκεται υπό κατασκευή από τον Ιανουάριο του 2015. Θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες από το τρέχον GPS. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην περιοχή της Κίνας και της Ασίας-Ειρηνικού με 11 δορυφόρους σε χρήση,
Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou άρχισε να παρέχει παγκόσμιες υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020.

Το IRNSS ή το Ινδικό Περιφερειακό Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης είναι αυτόνομο δορυφορικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (ISRO) και προσφέρει δημόσια υπηρεσία και περιορισμένη υπηρεσία (εξουσιοδοτημένοι χρήστες όπως στρατιωτικοί).
Το σύστημα αυτό θα αποτελούσε αστερισμό 7 δορυφόρων, εκ των οποίων 4 βρίσκονται ήδη στην τροχιά.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια