Δικαίωση κυνηγού της Κοζάνης μετά την κατηγορία για έκθεση σε κοινή θέα θηραμάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άλλη μία νίκη. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των κυνηγών
Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης εκπροσωπούμενο από τον νυν και τον πρώην πρόεδρο, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Πελεκούδα παρουσιάστηκαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να υπερασπιστούν στο πρόσωπο ενός κυνηγού μία άδικη και αναίτια δίωξη της κυνηγετικής δραστηριότητας. Μία πράξη ξεκάθαρα εκδικητικού χαρακτήρα.
Το γεγονός
Στο μέλος του Συλλόγου μας ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά παράβαση του άρθρου 258(ε). Πιο συγκεκριμένα και εν συντομία κατηγορείται για έκθεση σε κοινή θέα συλληφθέντων θηραμάτων και σε χρόνο εκτός κυνηγετικής περιόδου.
Αναφορικά με το γεγονός, πρόκειται για ανάρτηση φωτογραφίας στο πλαίσιο φωτογραφικού διαγωνισμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook),με διοργανώτρια γνωστή εταιρεία κυνηγετικού τουρισμού. Θέμα της φωτογραφίας, που μάλιστα απέσπασε το 2ο βραβείο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ένα επιτυχημένο κυνήγι αλεπούς με κάρπωση πέντε ατόμων. Η λήψη της φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε τον μήνα Ιανουάριο 2018. Αυθαιρέτως και ατεκμηρίωτα, ως ημερομηνία λήψης ο δικαστικός λειτουργός εξέλαβε την ημερομηνία δημοσίευσής της, Ιούνιο 2018 δηλαδή, απαγορευμένη για το κυνήγι χρονική περίοδο.
Το σκεπτικό της απόφασης του ΔΣ
Το ΔΣ του Συλλόγου, διαχωρίζοντας και απομονώνοντας την υπόθεση εντελώς από πρόσωπα και καταστάσεις εκλαμβάνει και ερμηνεύει τη δίωξη αυτή ως ευθεία επίθεση, στο πλαίσιο ενός μεθοδικά πλέον οργανωμένου σχεδίου, ενάντια στη διεξαγωγή της καθόλα νόμιμης δραστηριότητας της θήρας. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής ομάδας των χιλιάδων κυνηγών που εκπροσωπούμε και να αναστείλουμε την προσπάθεια καλλιέργειας ενοχικών συνδρόμων σε κάθε τι σχετιζόμενο με το κυνήγι.
Στόχος μας η ύπαρξη σχετικής νομολογίας
Ο όρος «νομολογία» αναφέρεται σε αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις δικαστηρίων και αποτελούν ερμηνείες του νόμου. Οι ερμηνείες αυτές παρόλο που στη χώρα μας δεν αποτελούν «δεσμευτικό νομικό προηγούμενο» αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στη λήψη αποφάσεων και είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η επεξεργασία του συνόλου των αποφάσεων αυτών εκπονείται από επιτροπές νομικών και δημοσιεύεται με διάφορους τρόπους όπως συλλογές νομολογίας, νομικά περιοδικά, δημοσίευση σε δικτυακούς τόπους δικαστηρίων ή νομικές βάσεις, δικτυακό τόπο δασαρχείων και αλλού. Αναφερόμαστε στην καταγραφή αθωωτικών αποφάσεων, παρόμοιων περιπτώσεων και στην ερμηνεία του σχετικού άρθρου 258(ε) του δασικού κώδικα που έχει δοθεί έως τώρα από τους δικαστές που προήδρευσαν, οι οποίοι ευλόγως, αποσαφήνισαν και διαχώρισαν ότι με τον όρο «συλληφθέντα θηράματα» δεν νοούνται επ’ ουδενί τα «θηρευμένα θηράματα». Η κοινή λογική άλλωστε επιτάσσει ότι σύλληψη νεκρού δεν νοείται.
Εν κατακλείδι
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιοριστούμε σε ένα παθητικό ρόλο, διότι η στάση μας αυτή εκλαμβάνεται πολύ συχνά από τους διώκτες του κυνηγιού ως αδυναμία.
Δεν νοείται, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι που είναι τα αναγνωρισμένα, ελεγχόμενα και συνεργαζόμενα με το ΥΠΕΚΑ σωματεία, οι συνεργαζόμενοι φορείς με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους για την ενεργητική και παθητική επιτήρηση της λύσσας και ο μοναδικός μηχανισμός αποτροπής εισόδου της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα να επιτρέπουν σε παρεΐστικα, «αδιαφανή» σωματεία να επιβάλουν τις απόψεις τους εις βάρος τους.
Βιώνουμε την φύση με διαφορετικό τρόπο αλλά πάντα στο πλαίσιο του νόμου και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της αειφορίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι δικαίωμά μας λοιπόν να αποτυπώνουμε φωτογραφικά στιγμές και εικόνες που θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα και να μοιραστούμε με φίλους.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τα κακώς κείμενα, που δεν αποδίδουν σεβασμό στο θήραμα και δεν αναδεικνύουν τις αρχές, τις κυνηγετικές μας παράδοσης και την αγάπη μας για τη φύση. Απομονώνουμε αυτούς που με αμετροέπεια και εριστικό τρόπο βλάπτουν την εικόνα του Έλληνα κυνηγού.
Το δόγμα που ευθαρσώς και απροκάλυπτα πλέον επικοινωνούν σε μορφή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών spots από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης οι «ζωοφιλικές» οργανώσεις είναι «ενημερώστε άμεσα τον εισαγγελέα της περιοχής σας. Δεν χρειάζεται ούτε μήνυση ούτε παράβολο. Η κακοποίηση ζώων διώκεται αυτεπάγγελτα».
Ανησυχούμε λοιπόν έντονα ότι μπαίνουμε σε μία λογική, όπου η απαθανάτιση κυνηγετικών στιγμών ή η μεταφορά σκύλων σε «μπαγκαζιέρα» εξωτερικά του αυτοκινήτου (σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα), θα διώκεται σαν κακοποίηση ζώου από εισαγγελικές αρχές φίλα προσκείμενες σε «ζωοφιλικούς» κύκλους, κάνοντας επανειλημμένα καταχρηστική ερμηνεία των νόμων ελλείψει σχετικής νομολογίας.
Η ευκολία με την οποία παρακινούνται τα μέλη των «ζωοφιλικών» ομάδων να προβαίνουν σε τιμωρητικής φύσεως καταγγελίες, και να υποβάλλουν τα μέλη μας σε άσκοπη οικονομική και ψυχολογική ταλαιπωρία μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.
Ευελπιστούμε, οι Ομοσπονδίες και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία να συμμεριστεί τις ανησυχίες μας και να συνδράμει για τον σκοπό που προαναφέρθηκε με το επιστημονικό της προσωπικό για την αποτροπή παρόμοιων αυθαίρετων ενεργειών.
Η πρόεδρος του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας δικαιοσύνη, αθώωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον «κατηγορούμενο». Έτσι, προστέθηκε στη λίστα από έναν ακόμα δικαστικό λειτουργό, άλλη μία αθωωτική απόφαση, άλλη μία σωστή ερμηνεία του εν λόγω άρθρου 258 (ε).
Ευχαριστούμε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους και τους μεμονωμένους κυνηγούς για την συμπαράστασή τους.
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης




ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια