Ανακοίνωση της ΚΟΜΑΘ για τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα

Επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα. Ενίσχυση των προσπαθειών της ΚΟΜΑΘ για ανάδειξη του θέματος και την διατύπωση προτάσεων.


 Ειδική συνάντηση με θέμα τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα και την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, έγινε πρόσφατα στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στο παρελθόν η ΚΟΜΑΘ για το συγκεκριμένο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

Στην πρόσφατη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΜΑΘ και όλο το επιστημονικό προσωπικό της Ομοσπονδίας.
 Ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συχνότητα με την οποία γίνονται επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δυστυχώς θανατηφόρες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν αυτές οι καταγγελίες. Οι πληροφορίες που έρχονται στην Ομοσπονδία περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη, συνεχώς διογκούμενη, καθώς λύκοι πάντα υπήρχαν στα ελληνικά βουνά. Τα περιστατικά δεν αφορούν πια μόνο ορεινές περιοχές, αλλά και πεδινές και κοντά σε αστικές περιοχές και όχι μόνο επίθεση λύκου και θανάτωση κυνηγόσκυλου, αλλά κυρίως φάγωμα του σκύλου, όχι απλά θανάτωση αλλά μέχρι και ολοκληρωτικό φάγωμα του σκύλου (συχνά πλην κεφαλής)!
Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες είναι δυστυχώς ανατριχιαστικές. Διαπιστώνεται επίσης ότι δυστυχώς τα «κυνηγόσκυλα» αντιμετωπίζονται ζωοφιλικά ως ζώα δεύτερης κατηγορίας, αν και είναι ζώα συντροφιάς, ζώα συνεργασίας και φιλοξενούνται από οικογένειες, συνδεδεμένα με όλα τα μέλη της οικογένειας και ειδικά με τα μικρά παιδιά.
Η απώλεια ενός σκύλου, και μάλιστα με αυτόν τον τραγικό τρόπο δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και ειδικά την Πολιτεία.

 Όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η διαχείριση του πληθυσμού του λύκου στην Ελλάδα είναι μονόδρομος, τόσο για τη δημόσια ασφάλεια (τροχαία ατυχήματα, κλπ), όσο και για την αγροτική οικονομία (ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο), αλλά και για την ασφαλή άσκηση της θήρας, για την οποία οι κυνηγοί προσφέρουν κάθε χρόνο σημαντικά ποσά άμεσα και έμμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό και έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν άμεση λύση στο πρόβλημα.

 Με αυτό το στόχο, και προκειμένου να διευκολυνθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για να θεσπιστούν άμεσα μέτρα για την επίλυσή του προβλήματος, στη συγκεκριμένη συνάντηση αποφασίστηκε μία σειρά ενεργειών, οι οποίες θα ενισχύσουν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

 Σε αυτό τα πλαίσιο καλούμε τους κυνηγούς των οποίων τα σκυλιά έχουν δεχτεί επίθεση από λύκο, να δηλώνουν το περιστατικό με αναλυτικό και όσο δυνατόν πιο τεκμηριωμένο τρόπο στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής τους. (θα δοθούν οδηγίες στους Συλλόγους) 

 Η ΚΟΜΑΘ συγκεντρώνει μεταξύ άλλων το απαραίτητο υλικό και πληροφορίες, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών ερευνών όσο και σε επίπεδο προσωπικών μαρτυριών αλλά και καταγραφών επιθέσεων από λύκους που υπάρχουν σε θεσμικούς φορείς (π.χ. ΕΛΓΑ), από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης.

 Στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσουν ενέργειες πάνω σε τρεις κεντρικούς άξονες και συγκεκριμένα:

 1. Στη συγκέντρωση υλικού που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα τεκμηρίωση για το θέμα

2. Σε προτάσεις για τη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου στην Ελλάδα.

3. Σε προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των κυνηγόσκυλων από επιθέσεις λύκων

Για το συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.
 Επιγραμματικά υπενθυμίζεται ότι η ΚΟΜΑΘ έως τώρα:
 - Δημιούργησε μητρώο καταγραφής επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους
- Ενημέρωσε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους για την αναγκαιότητα αλλά και τον τρόπο συγκέντρωσης των στοιχείων
- Απέστειλε τα στοιχεία αυτά στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για αναλυτική παρουσίαση
- Ενημέρωσε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με παρουσίαση των επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους σε Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Σαρκοφάγα και με παρέμβαση της ΚΟΜΑΘ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θηραματοπονίας
- Προσπάθησε για την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών με τους κτηνοτρόφους, με ειδικές συσκέψεις και συναντήσεις
- Ενημέρωσε μέσω της ΚΣΕ την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγών (FACE)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια