Κακά μαντάτα για τους λαθροκυνηγούς

Πρόστιμα ακόμα και 1.000 ευρώ περιμένουν τους λαθροκυνηγούς, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.


Μετά από πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τη λαθροθηρία και παρανομίες κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, ανταποκρίθηκε. Αυτή τη στιγμή, τόσο το υπουργείο όσο και η Κ.Σ.Ε. βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για την οριστικοποίηση των προστίμων, ανάλογα με την παρανομία που κάποιος κάνει, ενώ συγχρόνως επίκειται και νέα συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Κωστή Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από το 2020
Κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2020 θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο των διοικητικών προστίμων για όσους παραβαίνουν την νομοθεσία που αφορά στο κυνήγι.
Είναι εντελώς διαφορετικό ο θηροφύλακας να υποβάλει μήνυση σ’ έναν παράνομο επειδή, ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο ή έχει τετράσφαιρη καραμπίνα και εντελώς διαφορετικό να του επιβάλει πρόστιμο το οποίο θα πηγαίνει στην εφορία. 

Τα πρόστιμα στην εφορία
Στις περισσότερες περιπτώσεις παράβασης του νόμου περί θήρας, οι παραβάτες δεν διώκονται για ένα, αλλά για περισσότερα παραπτώματα. 
Τι σημαίνει αυτό; 
Ότι ο παράνομος που θα συλληφθεί μπορεί να “αποχωρήσει” από τον κυνηγότοπο ή τη βραδινή λαθροθηρία, έχοντας στην πλάτη ένα πρόστιμο που μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και τα χίλια ευρώ.
Με τη νέα νομοθεσία, εφόσον φυσικά ισχύσει, τα διοικητικά πρόστιμα θα κοινοποιούνται στην εφορία και από τη στιγμή που ο παράνομος δεν θα τα πληρώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος αφενός με τους τόκους και τις προσαυξήσεις και αφετέρου με μία σειρά άλλων παρενεργειών που θα απορρέουν από αυτές τις πράξεις του.

Θετική ανταπόκριση από τους φορείς του κυνηγίου
Οι πληροφορίες από την Κ.Σ.Ε. επισημαίνουν, ότι ο αρμόδιος για τη θήρα υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είδε με θετικό μάτι την κατάλληλα επεξεργασμένη και στοιχειοθετημένη πρόταση για τα πρόστιμα.
Αν και το ύψος του προστίμου για κάθε παράβαση του νόμου περί θήρας δεν είναι οριστικό, η πρόταση που υπέβαλε η Κ.Σ.Ε. προβλέπει πρόστιμα 300 και 600 ευρώ, αναλόγως το παράπτωμα. 


Παραβάσεις  με πρόστιμο 600 ευρώ


  1. Η μεταφορά όπλων με αυτοκίνητο, χωρίς τα όπλα να είναι λυμένα ή εντός θήκης.
  2. Η χρήση πλωτών μηχανοκίνητων μέσων στο κυνήγι των υδροβίων.


  1. Το κυνήγι ελαφιού, ζαρκαδιού, αγριοκάτσικου, αγριοπετεινού ως και φασιανού.
  2. Το κυνήγι σε ακτίνα 250 μέτρων από πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς ή η θήρα σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων από μεμονωμένα σπίτια.
  3. Το κυνήγι χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή του μισθωτού σε αμπελώνες, από την έναρξη της περιόδου της θήρας έως τη λήξη του τρύγου.
  4. Το κυνήγι μέσα σε αθέριστα χωράφια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, εντός περιφραγμένων δια συνεχούς αδιαπέραστου και ανυπέρβλητου από άνθρωπο φράχτη παντός είδους, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, καθώς και εντός του πυρήνα εθνικών δρυμών.
  5. Οι τουφεκιές σε πουλιά που βρίσκονται σε καλώδια.
  6. Η τοποθέτηση και η χρήση παγίδων, δηλητηρίων, διχτυών, βρόχων, εξού ειδικών καθρεπτών, αγκίστρων και παντός είδους ελκυστικών φώτων ή οργάνων ή άλλων ανάλογων μέσων, με σκοπό τη θανάτωση, σύλληψη ή νάρκωση, εν γένει αγρίων θηλαστικών και πτηνών, ως και η εμπορία, κατασκευή και η εκ του εξωτερικού εισαγωγή των παράνομων αυτών μέσων.

Παραβάσεις με πρόστιμο 300 ευρώ

Οι παραβάτες των ορίων θήρας και θηραμάτων  και των ειδικών όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής θήρας, όπως αυτά καθορίζονται από τις ετήσιες ρυθμιστικές θήρας, δασικές, αστυνομικές διατάξεις θήρας, τις τυχόν προς εφαρμογή αυτών, τοπικές αστυνομικές διατάξεις, αλλά και τις εκάστοτε εκδιδόμενες απαγορευτικές δασικές αστυνομικές διατάξεις, θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το νέο νομικό πλαίσιο.