Επίθεση λύκων σε γουρουνόσκυλα στην Δράμα

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας “Η Άρτεμις” κ. Γιώργος Ελευθεριάδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, οι κυνηγοί είχαν πραγματοποιήσει έξοδο προκειμένου να κυνηγήσουν αγριόχοιρους αλλά δυστυχώς η τελική κατάληξη ήταν να σημειωθεί επίθεση από λύκους σε κυνηγόσκυλο το οποίο χρησιμοποιούσαν κατά την δραστηριότητά τους. Το κυνηγόσκυλο κάποια στιγμή απομακρύνθηκε όπως συνηθίζεται κατά την άσκηση του κυνηγίου και λίγο αργότερα εντοπίστηκε κατασπαραγμένο από λύκους, από τους κυνηγούς της ομάδας με την χρήση συστήματος GPS.

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν πραγματικά εφιαλτική. Μετά την επίθεση που δέχθηκε το άτυχο ζώο από την αγέλη των λύκων, είχε απομείνει μόνο το κεφάλι και τμήματα της σπονδυλικής στήλης

 Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, τα περιστατικά επίθεσης λύκων έχουν ξεφύγει από την συνηθισμένη συχνότητα εμφανίσεων τα τελευταία πέντε χρόνια. Μόνο κατά την φετινή κυνηγετική περίοδο όπως εξηγεί στα ΧΡΟΝΙΚΑ, υπάρχουν πολλά κρούσματα επιθέσεων σε κυνηγόσκυλα, όχι μόνο στον Νομό Δράμας αλλά στην Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Μέχρι στιγμής όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε ανθρώπους ωστόσο η συχνότητα της εμφάνισης των λύκων ειδικά σε ορισμένες περιοχές του Νομού προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα από αυτή την περίοδο που ουσιαστικά αρχίζει ο χειμώνας μέχρι και τον Φεβρουάριο (περίοδος κατά την οποία ζευγαρώνουν οι λύκοι). Περιπτώσεις εμφανίσεων λύκων και επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα έχουν καταγραφεί φέτος αρκετές φορές όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης αναφέροντας διάφορα σημεία του Νομού όπου υπήρξαν περιστατικά αυτής της μορφής, όπως το Παρανέστι, η Πλατανόβρυση, τα Κύργια, η Αγορά και το Νευροκόπι.

Η ζημιά που προκαλείται από τις επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα είναι πολύ σημαντική για τους κυνηγούς. Για τον λόγο αυτό από φέτος δρομολογήθηκε από τους κυνηγετικούς συλλόγους αύξηση των ασφαλίστρων κατά την διάρκεια του κυνηγίου ώστε να υπάρχει αποζημίωσή σε περιπτώσεις επιθέσεων από λύκους.

Ωστόσο τα ποσά που δίνονται και είναι της τάξης των 300 ευρώ περίπου, είναι πενιχρά μπροστά στην αξία των κυνηγόσκυλων τα οποία μπορεί να ξεπερνούν σε αξία τις 4.000 – 5.000 ευρώ ανεξάρτητα από την συναισθηματική αξία που έχουν για τους κυνηγούς.
Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο λύκος θεωρείται ως απόλυτα προστατευόμενο είδος και κατά συνέπεια οι κυνηγοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να καταγράφουν τα περιστατικά που συμβαίνουν και αφορούν τις επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα περιμένοντας να δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Όπως είναι γνωστό η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης κάνει ήδη μια ευρεία προσπάθεια καταγραφής των επιθέσεων από λύκους προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα που υπάρχει και οφείλεται σε υπερπληθυσμό του είδους…

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια