Προϊστορικοί κυνηγοί στην Αρκτική: Τι ανακάλυψε ρωσική ομάδα στη Σιβηρία

Ίχνη κοπής σε οστά μαμούθ που βρέθηκαν σε ένα απομακρυσμένο νησί της Σιβηρίας αποτελούν τα βορειότερα στοιχεία δραστηριότητας/ παρουσίας παλαιολιθικών ανθρώπων που έχουν βρεθεί ποτέ, σύμφωνα με αρχαιολόγους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, τα συγκεκριμένα οστά, που προέρχονται από σκελετό μαλλιαρού μαμούθ, είναι ηλικίας 26.000 ετών και ανασύρθηκαν σε ανασκαφές από ρωσική αποστολή στη νήσο Κοτέλνι, στο αφιλόξενο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας, 990 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Η ομάδα ήταν σε θέση να συναρμολογήσει πάνω από τα 2/3 του σκελετού, βρίσκοντας ίχνη κοπής και χαρακιές από εργαλεία που ήταν φτιαγμένα από κόκαλα ή πέτρες, σχεδόν σε κάθε οστό. Αυτό δείχνει πως το ζώο κόπηκε σε κομμάτια, πιθανότατα αφού κυνηγήθηκε από νομάδες κυνηγούς της Λίθινης Εποχής, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για τα βορειότερα ίχνη παλαιολιθικών ανθρώπων που έχουν βρεθεί ποτέ, είπε ο Αλεξάντερ Καντίμπα, αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και επικεφαλής της αποστολής. «Αυτό δείχνει πως το βόρειο σύνορο της ανθρώπινης ύπαρξης στην Πλειστόκαινο ήταν πολύ βόρεια των γενικώς αποδεκτών ιδεών» είπε στο Live Science ο Καντίμπα, μέσω email. Σημειώνεται πως η Πλειστόκαινος θεωρείται πως εκτείνεται στο χρονικό διάστημα από 2,6 εκατ. χρόνια πριν μέχρι 11.700 χρόνια πριν (την τελευταία Εποχή των Παγετώνων).

Μέχρι τώρα, τα βορειότερα ίχνη ανθρώπων της Λίθινης Εποχής προέρχονταν από την κοιλάδα του ποταμού Γιάνα στη Γιακουτία, και χρονολογούνταν 27.000 – 29.000 χρόνια πριν. «Η ανακάλυψη αυτού του χώρου καθιστά δυνατή τη μετακίνηση του βορείου συνόρου της ύπαρξης του αρχαίου ανθρώπου και της ανάπτυξης της περιοχής από αυτόν στην Πλειστόκαινο κατά περίπου 600 χλμ στον βορρά» πρόσθεσε.

Η νήσος Κοτέλνι είναι το μεγαλύτερο νησί εκ των Νήσων της Νέας Σιβηρίας. Όταν το μαμούθ σκοτώθηκε, η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα, και ως εκ τούτου το νησί ήταν ενωμένο με την ενδοχώρα. Επίσης, το κλίμα ήταν πιο ήπιο, αν και οι θερμοκρασίες ήταν ακόμα κοντά ή και κάτω από το σημείο παγώματος για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια