Ερώτηση βουλευτή Βουλουδάκη για τις άδειες κυνηγιού

Τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να «διευθετήσει το ζήτημα του κόστους που κατέβαλλαν οι κυνηγοί την περίοδο 2020-21 για άδειες θήρας που δεν τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν» καθώς και το αν «εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για συγκεκριμένα έργα προστασίας της άγριας πανίδας, από το «Πράσινο Ταμείο» ή άλλες πηγές, σε περίπτωση που τα έσοδά τους της περιόδου 2021-22 δεν αρκούν για την αποτελεσματική λειτουργία τους» ζητά με ερώτησή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα. ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης

 

Το κείμενο της ερώτησης: 

«Ενώ οι κυνηγοί πλήρωσαν το 2020 για την έκδοση αδειών θήρας 2020-21 όπως κάθε χρόνο, δεν μπόρεσαν να κυνηγήσουν λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Θα ήταν δίκαιο, για όσους πλήρωσαν την περίοδο 2020-21 για μια άδεια την οποία δεν τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν, να υπάρξει αναλογική μείωση του κόστους που θα καταβάλλουν για έκδοση άδειας θήρας την επόμενη κυνηγετική περίοδο (2021-2022). 

Κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να αφαιρεθεί από το κόστος της άδειας το μέρος που εισπράττει το δημόσιο Πέραν αυτού, η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες θα έχουν επαρκή έσοδα ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν τους θηροφύλακές τους και τις λοιπές δράσεις τους προστασίας της άγριας πανίδας. Οι θηροφύλακες συνδράμουν ουσιαστικά το έργο που επιτελούν τα κατά τόπους Δασαρχεία. 

Η αποτελεσματική εκτέλεση του έργου τους θα πρέπει να διασφαλισθεί ακόμη κι αν λόγω των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας υπάρξει μείωση στον αριθμό των αδειών που θα εκδοθούν για την επόμενη περίοδο. Μειωμένος αριθμός αδειών, οδηγεί σε μειωμένα έσοδα, άρα σε δυσκολία στην κάλυψη των εξόδων της Θηροφυλακής, άρα και σε κίνδυνο αύξησης της λαθροθηρίας. 

Ερωτάται ο Υπουργός: 

1. Προτίθεται να διευθετήσει το ζήτημα του κόστους που κατέβαλλαν οι κυνηγοί την περίοδο 2020-21 για άδειες θήρας που δεν τους επετράπη να χρησιμοποιήσουν, και με ποιο τρόπο; 

2. Εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για συγκεκριμένα έργα προστασίας της άγριας πανίδας , από το «Πράσινο Ταμείο» ή άλλες πηγές, σε περίπτωση που τα έσοδά τους της περιόδου 2021-22 δεν αρκούν για την αποτελεσματική λειτουργία τους;»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια