Ημερίδα για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία στη Ζάκυνθο έγινε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Μειώνεται ο πληθυσμός των τρυγονιών που έχουν καταφύγιο τα Στροφάδια – Έρευνες σε νεκρά πουλιά για να βρεθούν τα αίτια θανάτου


 Εκπρόσωποι του Δασαρχείου, του Κυνηγετικού Συλλόγου αλλά και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συμμετείχαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος το πρωί της Τρίτης σε μια από τις αίθουσες του κτηρίου του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Παναγούλα με θέμα την καταπολέμηση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ειδικότερα στη Ζάκυνθο όπου υπάρχει μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη «παράδοση».

 Το Σκοπός της ημερίδας ήταν να υπενθυμίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την κείμενη νομοθεσία και την ανάγκη προστασίας των πληθυσμών των πτηνών , ενώ υπήρξε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα διαχείρισης και τον περιορισμό του προβλήματος, καθώς και τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών, προκειμένου να περιοριστεί η ανοιξιάτικη λαθροθηρία .

Στη συνάντηση έγιναν θεματικές παρουσιάσεις από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ, την αρμόδια Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο , ο επικ. καθηγητής του οποίου Γ. Καρρής έδωσε πολύτιμα στοιχεία για την σημασία που έχουν τα Ιόνια Νησιά και ειδικά τα Στροφάδια, για την μετανάστευση των πουλιών, πολλά από τα οποία αποτελούν τα παραδοσιακά θηράματα των κυνηγών του νησιού μας. Ας σημειωθεί πως η σημασία της φύλαξης της συγκεκριμένης περιοχής έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπου από τις αρχές της άνοιξης υπάρχει αυξημένη παρουσία θηροφυλάκων και λιμενικών.

Ο επικ. Καθηγητής Γ. Καρρής περιέγραψε τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν στα πουλιά που κατευθύνονται συγκεκριμένα στα Στροφαδια, κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης , προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις και να τραφούν. Μεταξύ άλλων τόνισε πως οι μετρήσεις που έγιναν σε πουλιά δείχνουν ότι όταν φτάνουν στα Στροφάδια έχουν ελάχιστο σωματικό βάρος και η ενδιάμεση στάση είναι αναγκαία για να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους με προορισμό τον τόπο που θα αναπαραχθούν.

 «Στα Στροφάδια παρατηρούμε τα πιο ταλαιπωρημένα πουλιά» ανέφερε μεταξύ άλλων αναδεικνύοντας την ανάγκη φύλαξης και προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής από την λαθροθηρία. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του ειδικά για το ζήτημα που αφορά τα τρυγόνια και τους λόγους που καταγράφεται μια σημαντική κάμψη του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Αυτή την κάμψη ας σημειωθεί πως την καταγράφουν και οι ίδιοι οι κυνηγοί.
 Ο κ. Καρρής εξήγησε πως σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα, ως παράγοντες που παίζουν ρόλο στην μείωση του πληθυσμού είναι η κλιματική αλλαγή, η χρήση των φυτοφαρμάκων, η αλλαγή των χρήσεων γης και η λαθροθηρία.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε έχουν ήδη σταλεί δείγματα από τα φτερά των νεκρών πουλιών που βρέθηκαν στα Στροφάδια, σε εξειδικευμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Νορβηγίας, προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον όπου περνούν τα πουλιά το χειμώνα.

Η διαχείμαση των πουλιών γίνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα της αφρικανικής Ηπείρου και τα χημικά στοιχεία που εντοπίζονται στα φτερά τους (τα οποία άλλαξαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα) μπορούν να δώσουν πολύτιμα στοιχεία για τις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό περιβάλλον.


Της Μαριλένας Παπαδάτου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

0 Σχόλια